Til tross for to snøskred søndag kan skredfaren være i ferd med å avta.

Søndag gikk det to snøskred i Sogn og Fjordane og i Oppland, men ingen ble alvorlig skadd.

— Det er en klassisk feil folk begår. Når det har vært dårlig vær slik det har vært de siste tre-fire dagene, er det typisk at folk venter på at det skal bli fint, og dermed kanskje tar større sjanser enn man burde. Det er flere mennesker ute på ski, og de går gjerne i områder hvor de ikke skulle gått, sier Kjell Hauge, informasjonssjef i NGI, til NTB.

Unngå bratt terreng

Han understreker at man tvert imot skal være mer årvåken etter perioder hvor det har vært mye snø, og unngå å bevege seg i bratte områder, det vil si områder med mer enn 30 graders stigning.

— Det tar tid før snøen stabiliserer seg og setter seg ordentlig, sier Hauge.

Det har vært stor skredfare på grunn av mye nedbør og vind de seneste dagene, og verst har det vært på Sunnmøre, spesielt i ytre deler, mens skredfaren har avtatt jo lenger innover i landet du kommer, spesielt østover.

— Generelt sett er skredfaren også avtakende. Den var nok høyere så sent som lørdag. På den internasjonale skalaen for skredfare, som går fra én til fem, ligger vi nå på tre, altså markert skredfare, opplyser Hauge.

Skredfaren avtar

På et slikt nivå er det typisk at det er mennesker selv som utløser skredene. Når skredfaren er fire eller fem på skalaen, er det ofte så dårlig vær at folk ikke engang går ut.

— Det at folk har gått ut i et bratt område var nok den utløsende årsaken til snøskredene søndag. Det går jo ikke skred i de områdene som er preparerte, understreker han.

Skredfaren vil bli mindre i dagene fremover ettersom værvarslene ikke har meldt om mer nedbør og vind i dagene som kommer.

Ingen skadd

På Bjorli i Lesja ble to brettkjørere tatt av skred litt før klokken 11.30 søndag. Den ene personen klarte å komme seg ut av snømassene selv. Den andre ble funnet av letemannskap etter 20-30 minutter. Han var da bevisstløs, men i god behold, ifølge Gudbrandsdølen Dagningen.

I Nordfjordeid i Sogn og Fjordane gikk det et ras i 14.30-tiden på baksiden av et skitrekk på Harpefossen skisenter, men etter en gjennomsøkning av området konkluderte redningsmannskapene med at ingen ble tatt av raset. Skisenteret ble stengt resten av dagen.