Det var 7. januar han var på vei opp Holesvingane mot Hemsedalsfjellet med vogntoget sitt. Bilen tok fyr, uten at Breivik var klar over det. Først etterpå fikk han vite at flammene sto opp bak vogntoget.

Merket røyk

— På grunn av sterk vind så jeg ikke det, forteller langtransportsjåføren som driver eget firma og har vært i bransjen siden 1977.

NRK Sogn og Fjordane skrev om saken søndag. Til bt.no sier Breivik dette:

— Jeg merket at det kom røyk og stanset bilen. Med ett var det flammer overalt. De sto opp etter døren, og det var uaktuelt å åpne. Jeg forsøkte å knuse frontruten, men klarte det ikke. Jeg skulle ha hatt en hammer, slik at jeg kunne ha slått meg ut, forteller han.

Fortsatt preget

Situasjonen ble mer og mer dramatisk for sjåføren som satt innesperret i flammehavet. Han tok et valg.

— Jeg åpnet døren og kastet meg gjennom flammehavet.

Breivik er tydelig preget av hendelsen. Han er sykemeldt og forteller at han drømmer om det han opplevde på Hemsedalsfjellet.

— Jeg unner ikke min verste fiende å gå gjennom dette, sier han.

Årsaken ikke kjent

Sjåføren er overbevist om at han ikke hadde vært i live dersom han hadde ventet 20 sekunder lengre med å komme seg ut av bilen. Først etterpå, da han så bilen i full fyr, kom skjelven. Bilen ble totalskadet, mens hengeren ble berget.

Han vet ikke hvorfor bilen tok fyr, men setter sin lit til at teknikere kan finne svaret.

Politibetjent Trond Akre ved Årdal lensmannskontor sier til NRK.no at kjøretøyet er undersøkt av en representant fra forsikringsselskapet og at politiet venter på rapport derifra.