• Unge norske jenter tiltrekkes av det eksotiske og spennende med utenlandske menn. De unge jentene er nok mer umodne og «lettere på tråden», sier professor Berthold Grünfeldt.

24-åringen fra Irak, som nå er tiltalt for voldtekt og overgrep mot syv jenter under 16 år, kom tilfeldig i kontakt med jentene på kjøpesentre og andre offentlige steder. I tillegg er en 25 år gammel kamerat under etterforskning for voldtekt av unge jenter.

— Dette er nok bare toppen av et isfjell. Det er mye som skjer som ikke vi får vite om, sier politioverbetjent Tove Lian Mathiesen ved vold- og sedelighetsseksjonen ved Bergen Sentrum politistasjon.

— Foreldre bør få større oversikt over hva de unge, håpefulle driver med, og hvor de befinner seg, sier Lian Mathiesen.

Eksotisk og spennende

Professor og psykiater Berthold Grünfeldt tror unge norske jenter tiltrekkes av det eksotiske og spennende med utenlandske menn.

— Unge jenter tiltrekkes av eldre menn fordi det gir dem en følelse av egen voksenhet. Disse mennene har gjerne penger og kan spandere. Utenlandske menn er i tillegg ofte vennlige, høflige og pene, sier Grünfeldt.

Han mener de utenlandske mennene bevisst velger unge jenter fremfor eldre.

— De unge jentene er nok mer umodne og «lettere på tråden».

— Menn med bakgrunn fra kulturer der giftermålsalderen for jenter er helt nede i 12-13 år, kan ha en tilbøyelighet til ikke å respektere norske normer og lover på dette området, sier Grünfeldt. Han understreker at han uttaler seg på generelt grunnlag og ikke kjenner voldtektssakene fra Bergen.

Velkjent problemstilling

Leder for Utekontakten i Bergen, Else Kristin Utne Berg, mener fenomenet med at voksne søker kontakt med unge på offentlige steder er en velkjent problemstilling.

— Vi ser en del kontakt mellom yngre ungdom og voksne, kontakt som for oss virker unaturlig, sier Berg.

— Vi tar kontakt med ungdommen når vi observerer slikt, og spør hvilken type kontakt dette er, forteller hun.

Ved mistanke om noe alvorlig, blir barnevern eller politi kontaktet.

Et av stedene der slik kontakt kan forekomme er på Bergen Storsenter.

Sjekking på sentrene

— Sjekking og flørting ser vi hele veien. Spesielt om våren og sommeren. Men det er ikke mer blant utlendinger enn nordmenn, sier driftssjef Helge Bruvik i Protect AS, som sysselsetter 80 vektere rundt om i Bergen.

Han har ikke fått noen rapporter om at unge jenter har søkt tilflukt hos vektere etter pågående oppmerksomhet fra utlendinger.

— Vi ser ikke noe til slike ting her. Vi har et vaktselskap her hele døgnet som rapporterer ukentlig om problemer til oss. Dette problemet har aldri dukket opp, og ville uansett vært vanskelig å observere, sier Ingunn B. Hansen, senterdirektør ved Bergen Storsenter.

Kulturkrasj

Talsmann for kurderne i Hordaland, Osman Kawkabishad, tar sterkt avstand fra de to voldtektssakene.

— Kriminalitet har ikke med kultur å gjøre, sier han.

Han innrømmer likevel at det er mange kurdere som ikke har tilstrekkelig forståelse for norsk kultur.

Sammen med en del andre innen miljøet jobber han nå for å øke kunnskapen. For to uker siden gikk de blant annet i gang med ukentlige radiosendinger på kurdisk, hvor norsk kultur er et av temaene som tas opp.

— Det er mange misforståelser som er blitt oppklart etter at vi begynte med dette, forteller Kawkabishad.