— Jeg undrer meg over at en nyvalgt styreformann i et så viktig organ som Fjord Norge smeller ut noe slikt uten at saken engang er styrebehandlet, sier Ola Hiis Bergh.

I åtte år ledet Hiis Bergh prosjektet Cruise Destination Bergen, inntil han trakk seg i fjor. I dag jobber bergenseren med flere prosjekter som skal legge til rette for cruisetrafikken på Vestlandet.

- Store er miljøvennlige

Styreleder i Fjord Norge, Kjetil Smørås, sa i går til BT at cruisetrafikken til Vestlandet forurenset så mye at den burde begrenses. Veksten i trafikken truer bildet av Norge som et urørt turistmål, mente Smørås, som også er direktør ved Augustin Hotel i Bergen.

Ola Hiis Bergh mener det kan dokumenteres at de store moderne skipene som kommer til Vestlandet er miljøvennlige.

— Utviklingen går hele tiden mot større og nyere båter, og disse er langt mer miljøvennlige og rasjonelle enn de gamle kassene, sier han.

Hiis Bergh mener at en ny seilingsled som kan ta imot større cruiseskip er det beste tiltaket for mer miljøvennlig trafikk til Bergen og Vestlandet.

- Flere, ikke færre

— Båter som ikke kan komme til Bergen, dropper hele Vestlandet. Dermed mister vi mange av de mest miljøvennlige fartøyene.

Cruisegeneralen minner også om at 20-40 prosent av cruiseturistene senere drar tilbake til steder de liker.

— Tenk på all reklamen cruiseturismen skaffer Bergen, sier Hiis Bergh.

I år kommer det rundt 170.000 cruiseturister til byen, dobbelt så mange som for fem år siden. Tall fra tidligere havnesjef Nils Standal viser at hver av dem legger igjen 788 kroner, dersom alle utlegg utenom bunkers inkluderes.

Ordfører Herman Friele (H) er også «meget forbauset» over uttalelsene fra styrelederen i Fjord Norge.

— Her har vi endelig greid å løfte frem Bergen som cruisehavn, så kommer det noe motstrøms fra en representant for reiselivet selv, sukker Friele.

Han formoder at utslippene fra cruiseskipene følger de krav og retningslinjer som er satt.

— Jeg ønsker meg flere båter til Bergen, ikke færre, fastslår ordføreren.

Direktøren står over

Påtroppende direktør i Fjord Norge, Terje Devold, vil ikke kommentere utspillene til sin nye styreleder. De siste årene har Devold vært en forkjemper for cruisetrafikken på Sunnmøre gjennom stillingen som reiselivssjef i Destinasjon Ålesund & Sunnmøre,

På telefon fra USA har Devold kun følgende å meddele:

— Jeg tror jeg står over å si noe om den der.