— Det setter argumentasjonen deres i et underlig lys, sier Høyres energipolitiske talsperson på Stortinget, Siri A. Meling.

— Kablene i Oslofjorden er 29 år gamle, og nå forteller du at de ikke hadde tilsyn på de første 26 årene. Da må en spørre seg om hvor relevante oslofjordkablene er for debatten om kraftlinjene i Hardanger.

- Vikariende argumenasjon

Ingen stortingsrepresentanter har kortere vei hjemmefra til Hardangerfjorden. En kort sykkeltur forbi Bømoen og ned Skjervet så er Hilde Magnusson Lydvo (Ap) fra Voss midt i stridens kjerne.

— Hvis det er tilfellet at Statnett selv hadde ansvaret for feilene, er det uheldig at de bruker problemene som et argument mot sjøkabler i Hardanger, sier Lydvo.

— Jeg synes ikke sammenligningen med Oslofjorden er et godt argument. Det er andre argumenter som er bedre.

Hun har vært mot mastene i sine fem år på Stortinget, men stiller seg nå bak regjeringens vedtak.

— Men i en sak som denne, med masse følelser og mange meninger er det desto viktigere at argumentasjonen er ryddig og bygger på riktig fakta, sier Lydvo.

Siri A. Meling og Høyre mener det er altfor mange spørsmål knyttet til den informasjonen og de argumentene som kommer fra regjeringshold og Statnett.

— Statnett burde fremfor noen vite hva som er relevante sammenligninger. De må ikke bruke vikarierende argumentasjon som kanskje ikke er relevant for Hardanger en gang, sier hun.

- Må ta til vettet

Fredag gikk Høyre ut og inviterte til åpen høring om saken i Stortinget.

— Vi skulle likt å ha en uavhengig vurdering, både av spørsmålet om leveringssikkerheten inn til Bergensområdet og sikkerheten knyttet til sjøkabel. Det har vi ikke fått så langt, sier Meling.

— Prosessen har vært uheldig. Men nå øker presset i denne saken så mye at det er lov å håpe at Jens Stoltenberg tar til vettet.

I går skrev VG at det massive presset i denne saken kan få Ap-ledelsen og dermed regjeringen, til å snu. Avisens kilder ved statsministerens kontor og i regjeringen er ifølge VG, ikke lenger avvisende til at saken kan få et annet utfall enn luftspenn fra Simadal til Samnanger.