I går forklarte en nå 17 år gammel gutt om overgrepet han skal ha blitt utsatt for i Stranda svømmehall på Sotra i 1999.

Erik Andersen er tiltalt for å ha voldtatt ham da han bare var syv år. I dag var det guttens mor sin tur til å vitne i retten. Hun fikk spørsmål om hva som skjedde den høstdagen da hun hentet sønnen etter bading, fem minutter etter avtalt tid.

— Hysterisk

  • Han var hysterisk, gutten var helt knallrød. Jeg forsto absolutt ingenting og kunne ikke tenke meg hva som hadde skjedd.

De reiste hjem og moren klarte å roe sønnen ned, uten at han fortalte hva som hadde skjedd. Hun reagerte på guttens oppførselen noen dager senere.

— Han fortalte at han var blitt såpet inn og at det skjedde noe i dusjen. Da ringte jeg umiddelbart til badevaktene og spurte om hvem dette kunne være.

Da moren fikk høre om mannen som utelukkende kom til badeanlegget for å gå i badstu, anmeldte hun forholdet.

— Han snakket om at noe hadde vært borti munnen hans. Jeg visste at det var et overgrep som hadde skjedd. Det var umenneskelig at det skulle skje med min lille gutt.

Familien ønsket å finne ut hvem som kunne ha forgrepet seg på gutten, og ba badevaktene ta kontakt dersom mannen dukket opp igjen. En dag ringte de.

— Jeg sendte den eldste sønnen min ut, som observerte ham helt til politiet kom og tok ham.

- Dysset det ned

Statsadvokat Per Egil Volledal spurte hva politiet gjorde med saken.

— Ingenting, jeg hadde følelsen av at politiet dysset det ned, sier moren.

Saken ble senere henlagt av politiet.

Hun forteller at gutten alltid har hatt vanskelig for å snakke om episoden.

— Det ble et ikke-tema i hjemmet fordi det ble så vondt for han da vi snakket om det, han ble bare sint.

Hun forteller om hvordan sønnen hennes endret karakter i tiden etter.

— Han var en veldig glad gutt som ble innesluttet. Han ble engstelig. Hvis han var med gutter hjem fra skolen, måtte jeg hente han på bussen. Om det var mørkt, måtte jeg hente han i nabolaget. Om natten kom han i sengen til oss.

- Må jeg dette

Moren forteller at det var en sjokkopplevelse da lommemann-saken eksploderte i 2008, og at saken ble koblet til deres sak. Hun ønsket å beskytte sønnen, men forteller at han isolerte seg.

— Det siste året har vært traumatisk for han. Om lørdagskvelden sitter han hjemme med meg, han går ikke ut. Han er blitt altfor lukket, er altfor mye hjemme.

- Hvorfor det?

— Han føler at andre ser på han hva som har skjedd, jeg tror han føler skyld.

Moren understreket flere ganger hvor vondt det var for familien da Erik Andersen anmeldte 17-åringen for falsk forklaring tidligere i år. Hun forteller at sønnen gråt da han fikk beskjeden, og at han angret på at han hadde forklart seg for politiet.

— Dette har vært helt grusomt for han hele veien. Må jeg dette? har vært spørsmålet hans hele tiden, sa moren.

Bistandsadvokat Beate Hamre spurte hvordan hun har opplevd denne saken som mor. Hun fortalte at hun bevisst har latt lokk på saken for å skåne sønnen.

— Jeg har ikke kunnet spørre om noe, da uroet jeg han og han fikk vondt i magen. Det har vært forferdelig tøft, men jeg har skjult det for ham.

Avviser anklage

Erik Andersen erkjenner ikke straffskyld for voldtektsanklagen. Han sier han bare hjalp gutten med å få såpen ut av øynene, og at det aldri skjedde noe kriminelt.

Andersen har helt eller delvis erkjent 16 overgrep i den omfattende tiltalen mot ham, men nekter for forholdene som gjelder voldtekt.

bt.no følger rettssaken i Follo tingrett

Lommemann-saken i går: