Ingen steder i landet blir flere tatt for råkjøring enn i Hordaland. Slik har det vært de siste tre årene.

Jan Gunnar Bøe, leder for trafikkseksjonen ved Bergen sentrum politistasjon, oppfordrer bergensbilistene til å skjerpe seg.

— Det hadde skjedd mange færre ulykker om bilistene bare hadde vært mer konsentrert om kjøringen. Det er helt klart for lettvinte holdninger blant mange, sier Bøe.

Barberer seg

Det skjer flest ulykker i rushtiden i Bergen.

— Det skjer flest ulykker på vei mot sentrum om morgenen, og på vei fra sentrum etter endt arbeidsdag. Det er mange biler som skal samme vei, og folk burde være veldig konsentrert i slik trafikk, sier Bøe.

Sjekk oppdaterte veimeldinger her!

Han opplyser imidlertid at det er mange eksempler på at bilister har gjort helt andre ting enn å konsentrere seg om trafikken.

Her er noen eksempler på hva politiet har observert:

  • Bilister har holdt mat med den ene hånden, og mobiltelefonen med den andre.
  • Bilister er observert med mobiltelefon i én hånd, og sigarett i den andre.
  • Personer har lest avisen mans de har kjørt.
  • Enkelte har sminket seg mens de har kjørt bil.
  • Bilister er sett av politiet mens de satt bak rattet og barberte seg i fart.- Bruk blinklys

Ifølge Bøe vitner slike observasjoner om dårlige og lettvinte holdninger til trafikken. Han mener en endring i disse holdningene kunne fått ned ulykkestallene.

— Et eksempel er bruken av blinklys. På østlandet er de flinke til å varsle feltskift med blinklys. Her på vestlandet virker folk vaksinerte mot blinklysbruk, sier han.

Les også: «Dust» laget kork

Bøe opplyser at svært mange av ulykkene som skjer i rushtiden, har uforsiktige eller plutselige feltskifter som hovedårsak.

Mobil promille

Han oppfordrer folk til å respektere de kreftene en håndterer når en er ute i trafikken. Han minner også om forbudet mot å snakke i mobiltelefon uten handsfree.

Ifølge politisjefen er det nemlig ikke mange som bryr seg om at de risikerer bøter.

— Nei, folk gir fullstendig blaffen i forbudet. Folk både snakker og skriver SMS. Jeg fatter ikke at folk risikerer liv, helse, og bot på 1300 kroner, når et handsfree-sett koster halvparten, og er mye tryggere å bruke. Å snakke i mobiltelefon mens en fører bil, tilsvarer å kjøre med en promille på 0,4, sier han.

Hvordan opplever du bergenstrafikken? Diskuter saken her.

OPPFORDRER: Jan Gunnar Bøe i politiets trafikkseksjon ber bergens-bilistene skjerpe seg. (arkivbilde)
Bjørn Erik Larsen