— Hvor er du født? - I Haugesund.

Når flyttet du til Bergen og hvorfor? - Første gang jeg kom hit var i 1967 for å studere fransk. Etter tre år dro jeg til Oslo for å ta hovedfag i musikk - med fløyte som instrument - ved universitetet der. Så kom jeg tilbake til Bergen i 1976 for å begynne som lektor ved musikklinjen på lærerhøyskolen.

Hvordan trives du i Bergen? - Veldig godt! Det er derfor jeg er blitt her.

Hva er spesielt ved Bergen? - Byen i seg selv. Den har en ideell form, er konsentrert og oversiktlig, har en blanding av gammel og ny bebyggelse - og noe nytt som ikke skulle vært der. Bergen er utrolig sjarmerende, den er en BY som gir en kontinental følelse.

Hvor går søndagsturen? - Hovedsakelig til Bømlo der jeg har familierøtter. Jeg har kjøpt småbruket som mine besteforeldre hadde og rehabiliterer det. Der kan jeg sitte med utsikt til Hardanger og Folgefonnen og spille plater på full styrke. Helst med et riktig stort symfoniorkester.

Favorittutested? - Jeg er en del ute i yrkessammenheng, ellers ikke så ofte. Men skal jeg spise godt, er Lucullus stadig vekk stedet. Det og Finnegårdsstuene.

Hvor handler du klær? - Forskjellige steder. Hans H. - og så har de en riktig god forretning på Kastrup.

Hvem lager de beste skillingsbollene? - Hm. Vet ikke. Men når jeg snubler borti dem, er det som oftest Baker Bruns.

Har du en bergensk favorittrett? - Matretter har en tendens til å vandre, men de kan jo få en lokal vri. Det er ikke så forferdelig lenge siden jeg smakte persetorsk, og det ga mersmak.

Hvor er du medlem? - Harmoniens Venner! Troldhaugens Venner og NAF; tror jeg har et medlemskap i BOB, Billedgalleriets Venner - har i hvert fall vært medlem der. Og Eurobonus med færre og færre poeng.

Hva ville du vist en turist? - Bergen sentrum og så Troldhaugen. Siljustøl hvis vi hadde tid - det er to unike steder. Troldhaugen er både kultur og natur som et Vestlandet i miniatyr. Vi sender jo ofte kunstnere dit, og de kommer tilbake med stjerner i øynene. Garantert suksess.

Hva ville du ikke vist en turist? - Å, det er ganske mye. For eksempel Bjørgeveien mandag morgen klokken åtte, byens siste flaskehals, da hadde de fått studert hver stein langs veien.

Hva savner du mest i Bergen? - (Tenker ...) Jeg savner i bunn og grunn ikke noe særlig. Det måtte være et operahus.

I paraplystativet? - Jeg har ikke paraplystativ. Men jeg har paraplyer - i bilen, i diverse vesker, på hattehyllen. Og i boden der det er noen jeg stadig håper å få liv i igjen.

Det mest romantiske stedet? - Troldhaugen. Og Christieparken, det er en lite kjent perle.

Ditt første kyss? - Jeg mener det var i Haugesund ...

Når tok du Beffen sist? - Nei, Beffen - går den fortsatt? Du må heller gå og få med deg det vitale Bergen rundt Vågen.

Bergensk favoritt-trubadur? - Trubadur? Det er mange gode sangere i Bergen, men trubadur ... Det må bli Kurt Foss og Reidar Bø. De var trubadurer.

Hva synes du om buekorps? - Jeg klarer ikke helt å opparbeide denne uviljen mange har. Buekorps er helt ok, og jeg har inntrykk av at de som er med, har glede av det. Det er en kort periode de holder på, og de passer jo helt inn i den bergenske 17. mai. Dessuten fikk jeg en aha-opplevelse i den italienske byen Siena en gang. Der har de en slags konkurranse der ungdommer med hellebarder strømmer ut på den sentrale plassen. Da fikk jeg et uant perspektiv på buekorpsene. Dette var den italienske varianten, en del av et buekorpsbroderskap.

Din favorittbergenser? - Edvard Grieg er minst av høyde, men han er den største bergenser som har levd. Tenk på det at en bergenser har komponert en klaverkonsert som er verdens mest spilte! I hvert fall ifølge fagtidsskriftene.

Din bergenske 17. mai? - Da vi hadde barn i skolealderen, var det lokale tog og samling på skolen om ettermiddagen. Det var veldig morsomt. Nå drar vi til sentrum, hopper eventuelt inn og er med i toget - unnskyld: prosesjonen - og avslutter dagen med venner i nabolaget.

Når var du på Stadion sist? - For ca. 35 år siden da jeg ble bedt om å referere en fotballkamp for Haugesunds Dagblad. Jeg var både sommervikar og Festspillkorrespondent der i flere år, men fotball var ikke akkurat mitt område. Det kom imidlertid ingen klage på det jeg skrev.

Det flotteste byfjellet? - Ulriken. Det har så fin form når man ser det fra by'n. For meg er det en estetisk sak, ikke en sportslig.

Ordfører for en dag? - Da ville jeg vedtatt å sette ut 100 bosspann i Bergen sentrum. Med påbudt tømming to ganger om dagen. Så ville jeg satt i gang arbeidet med Ringvei Vest umiddelbart og legge forholdene bedre til rette når det gjelder kulturtilbud for barn. Vi arrangerer skolekonserter i Grieghallen, og så kan opplevelsen strande på at skolene ikke har råd til transport for elevene.

Hva er en god dag i Bergen for deg? - En hyggelig arbeidsdag, helst med en innlagt tur på by'n. Og så en fin konsert. Det kan være ok med sol, men jeg klarer meg uten den.

«KONTINENTAL»: - Bergen er utrolig sjarmerende, Den er en BY som gir en kontinental følelse, mener Lorentz Reitan. Søndagsturen går ikke til Byfjellene, men til Bømlo der han har kjøpt småbruket som besteforeldre hadde.<p/>FOTO: EIRIK BREKKE