— I en slik prosess er det vanlig at stortingsrepresentantene legges under lupen. Men at noen fra Unge Høyre er ute etter henne spesielt, kjenner jeg meg ikke igjen i, sier han.

Han sier det er tradisjon at Unge Høyre velger en ny kandidat ved hvert stortingsvalg, men at det ikke betyr at Unge Høyre ønsker å skyve henne ut.

— Hva synes du om jobben hun har gjort på Stortinget?

— Hun har vært ute en tid av helt legitime grunner. Hun har som andre gjort en rimelig god jobb. Jeg kan ikke si at hun har gjort noen dårlig jobb, det tror jeg heller ikke er noen vanlig oppfatning, sier Harald Victor Hove.

— Tror du at du vil gjøre en bedre jobb?

— Det er en diskusjon partiet får ta. Det er uansett vanskelig å måle en som har vært på Stortinget med en som ikke har vært det. Det får overlates til andre, sier han.

— Er det greit å si ifra hvis man mener en representant har gjort en dårlig jobb, eller bør man heller bare snakke pent om egen kandidat?

— Hvis man har innsigelser mot noen, er det greit at man sier det. Men man får gjøre det åpent, sier ungdomskandidaten.

Vil ikke svare

Leder i Bergen Høyre, Torbjørn Hansen, vil ikke svare på om han kjenner til noen svertekampanje mot Ekeland Bjørkly.

— Det ønsker jeg ikke å uttale meg om, men jeg registrerer at Unge Høyre som vanlig har lansert en ny ungdomskandidat og jobber intenst for å få ham så høyt som mulig på stortingslisten, sier Hansen, som selv er foreslått på tredjeplass på listen.

— Men er det greit at man jobber ved å snakke negativt om andre?

— Det ønsker jeg ikke å uttale meg om. Det får Unge Høyre svare for selv.

— Er det vanlig?

— Nei, jeg har inntrykk av at vi i Høyre har en god kultur for slike prosesser, men at man av og til tar i bruk negative virkemidler i nominasjonsprosesser, sier han.

Han forteller at Bergen Høyre har anbefalt nominasjonskomiteen å nominere seks kandidater, og at Silja Ekeland Bjørkly er en av dem.

Benekter kampanje

Haakon Alexander Thuestad er leder i Hordaland Unge Høyre. Han benekter at Unge Høyre har kjørt noen kampanje mot Ekeland Bjørkly.

— Dette kom overraskende på meg. Unge Høyre ønsker en så ung liste som mulig. Ingen av oss har sagt at hun har gjort noen dårlig jobb, sier han.

— Er det realistisk at både hun og Harald V. Hove kan få en sikker plass på stortingslisten?

— Det er det nominasjonsmøtet som bestemmer. Men Unge Høyres oppgave er å kjempe for ungdomskandidaten, sier Thuestad.