Å kjøre over et dypt hull i asfalten er en lei opplevelse. Du oppdager gjerne hullet rett før du treffer det, men akkurat for sent til å styre unna. Så kommer smellet. Du forsøker gjerne ubevisst å gjøre deg litt lettere i setet, for å gjøre smellet minst mulig.

Men det smeller ofte i Åsane. Mange av veiene er full av disse fellene, og mange av dem er både dype og ødeleggende. Åsane Tidende har tatt en runde på endel av bydelens veier, der bilister bør holde øynene godt på kjørebanen for å unngå skader.

Dype hull

Tertnesveien er stort sett fin, men Bekkjarvikveien, som fører til blant annet Kvernevika og Nesveien, er full av dype dumper i kjørebanen, der lave skjermer raskt får en ublid skjebne. Dumpene i veien er vanskelige å se, og det er spesielt den nederste delen av veien, nærmest snuplassen, som er i dårlig forfatning.

Veien til borettslaget i Spondalen er aldri i god stand. I årevis har denne veien blitt reparert med sporadiske fyllinger av hull i asfalten. Hullene kommer imidlertid alltid tilbake, og i dag finner vi flere hull som er 10-12 centimeter dype.

Dyre skader

Flere av sideveiene i Åsane er i svært dårlig stand, og vi antar det finnes et enormt antall veier der arbeid burde vært gjort. Veien til Nedre Åstveit er imidlertid mye brukt, og her bør en være svært oppmerksom når en ferdes. Noen av hullene i denne veien er svært dype, og kan skade bilen stygt.

Skadene som påføres bilen når en er uheldig og kjører over et hull, kan bli svært dyre å reparere. Skader på dekk og felger er av de billigste skadene å reparere, mens dype hull og stor fart kan føre til skader på hjuloppheng og styrestag, og dette er langt dyrere å reparere.

Dårlig standard

Avdelingsleder på Snapdrive i Åsane, Oddvin Årdal, forteller at det med jevne mellomrom kommer inn kunder som må reparere bilene sine etter ublide møter med veihull.

– Skader på selve hjulet er mest vanlig, men det hender at hjuloppheng blir ødelagt, og da kan det fort bli reparasjoner i ti tusen kroners-klassen. For ikke lenge siden skadet en kunde bilen sin stygt på et hull rett borti svingen her, sier han til Åsane Tidende.

Årdal forteller videre at han ikke er imponert over veistandarden i Åsane.

– Det er nok ikke mye verre her enn andre steder, men generelt er veiene ikke gode nok. Det tar som regel altfor lang tid å få ordnet disse skadene i veiene, sier han.

Hvordan oppdager du skader på bilen? Les hele saken her.

Si din mening i kommentarfeltet under.

MANGE SKADER: Avdelingsleder hos Snapdrive i Åsane, Oddvin Årdal, forteller at det jevnt og trutt kommer inn biler med stygge skader etter møter med veihull.
Andreas Isaksen
IKKE BRA: Veien til Spondalen har vært full av hull i en årrekke.
Andreas Isaksen
BEKKJARVIKVEIEN: Denne veien på Tertnes har flere skumle dumper og hull.
Andreas Isaksen