To utenlandske leger besøkte i dag Nygårdsparken. Fra hver sine legekontor i Italia og Belgia hjelper de narkomane vekk fra avhengigheten.

— Hva gjør disse menneskene her?

Icro Maremmani slår ut med armene mot gruppen av heroinavhengige i Nygårdsparken. - Hvorfor får de ikke behandling? De er syke. Dette må norske myndigheter svare for!

Flere kommer bort til den italienske legen når de skjønner hva det gjelder. På god engelsk forteller de om problemene de opplever som narkomane.

Han skjønner godt de er fortvilet. Det er altfor vanskelig å få såkalt legemiddelassistert rehabilitering i Norge, mener italieneren som er professor i «Addiction Medicine» ved universitetet i Pisa og arbeider ved et psykiatrisk sykehus.

— Disse menneskene er syke. Det spiller ingen rolle hvorfor de begynte å misbruke. Heroin virker på hjernen allerede etter den første sprøyten og skaper endringer. De trenger behandling, sier Maremmani som også er president i Europad, en organisajon ønsker å fremme legemmiddelassistert rehabilitering. (Subutex, metadon ol)

— Men forebygging er også viktig, legger italieneren til.

- Urimelige krav

Marc Reisinger er psykiater i Belgia. Nygårdsparken gjør inntrykk også på ham.

Han mener det blir stilt urimelige krav til rusmisbrukerne som ønsker behandling.

-I Norge kan det ta uker og måneder før behandling kommer i gang, og så blir man kastet ut igjen etter den minste feil.

Han ser rundt seg der han står blant tungt belastede heroinavhengige.

— Behandlingen disse får er umoralsk. I Belgia kan den heroinavhengige ta kontakt med familielegen. Man slipper å oppsøke spesielle klinikker.

Europad har hatt konferanse i Bergen denne helgen.

Hva bør gjøres for de avhengige? Si din mening!

Jo Hjelle
Jo Hjelle