• Det er uakseptabelt av politiet å bruke en alkotester som er innstilt på 0,2 når grensen til sjøs er 0,5, sier advokat Sigmund Z. Berg.

Berg er juridisk spesialist på sjøarbeidsrett. Han mener det er hårreisende at politiet ikke lenger har alkotestere som er innstilt på 0,5. Etter at promillegrensen for å kjøre bil ble senket til 0,2, er alkotesterne justert ned til denne grensen.

Da politiet på Austevoll promilletestet mannskapet på M/F «Os» fredag morgen i forrige uke, var blåseinstrumentene innstilt på 0,2.

— Tenk hvilke belastninger politiet utsatte mannskapet for, hvis det i ettertid viser seg at promillen deres ligger mellom 0,2 og 0,5. Besetningsmedlemmene måtte jo smugles i land som om de var mordere eller banditter. De kan urettmessig ha blitt plassert i gapestokk, sier Berg.

Han reagerer spesielt på at de tre i mannskapet som blåste grønt, også måtte avgi blodprøve.

— Hvorfor måtte de det? Måtte de gjennom en slik belastning fordi det var positivt utslag for de tre andre om bord? Meningsløst, kommenterer advokat Berg.

Kapteinen på HSD-fergen har stilt seg helt uforstående til at alkotesten ga positivt utslag, og føler seg sikker på at den etterfølgende blodprøven vil vise at han hadde mindre enn 0,5 i promille.

— I så fall kan politiet urettmessig ha hengt ham ut. Det er i tilfelle en ren skandale, sier advokat Berg.