• Dette skal ikke forekomme i vår kjede. Det er helt uakseptabelt.

Dersom kjøpmannen ikke samarbeider med Mattilsynet, krever vi å stenge hele butikken, sier Steinar Holmedal, daglig leder av Nærkjøpmenn AS.

I forrige uke måtte han instruere kjøpmann Ole Skjelnes til ikke å motarbeide Mattilsynet. Han vil i nærmeste fremtid sende inspektører for å sjekke at påleggene fra Mattilsynet blir gjennomført.

— Varaldsøy trenger en god butikk. Det skal være ordentlig både i og utenfor butikken. Vi vil ha fornøyde kunder, sier Holmedal.

420 matbutikker, hovedsakelig i distriktene, er tilknyttet Nærkjøpmenn AS

- Steng, rydd og renover

— Jeg vil oppfordre kjøpmann Ole Skjelnes til å stenge, rydde opp og renovere butikken og området rundt. Det sier Eivind Myklebust som har reist landet rundt i tretti år som kjøpmannskonsulent. Han kjenner godt til forholdene i butikken på Varaldsøy.

— Egentlig ville jeg oppfordret til boikott av butikken, men det er kundene som må bestemme om de vil ha tilbudet eller ei. Øyen trenger en butikk, sier Myklebust.

Butikken er en av 700 som er med i Merkur-programmet - et statlig organ som driver kompetanseheving for småbutikker.

— Butikken på Varaldsøy har vi ikke lykkes med, sier Helge Schei, daglig leder i Merkur.

Etter det Bergens Tidende erfarer har nærbutikken på Varaldsøy ikke fått tilskudd til driften selv om det er en utviklingsbutikk som på grunn av beliggenhet og markedsdekning normalt ville fått dette automatisk. Årsaken skal være at standarden på butikken ikke har blitt forbedret.

Hordalands styggeste

I 1996 kåret NRKs lyttere fergeleiet på Varaldsøy til Hordalands styggeste. Årsaken var gammelt jernskrot, traktordekk, bildekk, en gammel fergelem, biler og annet som sto lagret rundt nærbutikken på kaien.

— Folk må tåle å se litt rot i en periode. Noe av det gamle er verdifullt, sa kjøpmann Ole Skjelnes da Bergens Tidende intervjuet ham om saken i 1998.

Kvinnherad kommune ga ham pålegg om å rydde opp i rotet den gang, men fremdeles ser området rundt butikken ut som en lagerplass.