Det forteller Kristian Kolrud Vangen. Navnet hans dukker opp i en fersk dom fra Bergen tingrett sammen med 40 andre mennesker som ble utsatt for 23-åringens kriminelle handlinger.

Mannen er dømt for fire grove tyveri, fem tyveri, ett bedrageri og ett naskeri. Han ble også dømt for fem narkotikaovertredelser og bæring av kniv på offentlig plass.

— I fjor sommer var jeg med en kamerat ved Studentsenteret om natten. Jeg la fra meg en bag, og plutselig var den borte. Ikke særlig smart av meg, det innser jeg, sier den 24 år gamle mannen som studerer sammenlignende politikk i Bergen.

Mer oppgitt enn sint

Bagen sto på bakken da den forsvant, og tyveriet regnes ikke som grovt. For studenten fikk det imidlertid en rekke konsekvenser.

— Jeg hadde nøklene til leiligheten min der, sammen med en bok der adressen min sto. Jeg måtte skifte lås natt til søndag. Det kostet rundt 5000 kroner, sier han.

— Så forsvant hele lommeboken og en Iphone. Den var riktignok slitt. I tillegg ble jeg frastjålet klær, parfyme, øretelefoner og noen andre ting, legger han til.

- Blir du sint?

— Mest oppgitt. For to år siden ble forresten sykkelen min stjålet fra Studentsenteret. Jeg fikk 5000 kroner igjen på forsikringen. Uken før den forsvant, hadde noen tatt forhjulet på den, så det hadde jeg nettopp kjøpt nytt. Irriterende, sier han.

Jaktet på kredittkort

Den 23 år gamle mannen lever ikke etter mottoet om at posten skal frem. Han tilsto nemlig at han også hadde stjålet posten fra 31 personer i Bergen. I retten fortalte han at han var på jakt etter kredittkortene til folk.

10. juli 2012 slo han til mot postkasser i Steinkjellerbakken og Nedre Blekevei. Fire personer ble rammet.

8. februar i år stjal han post fra fire personer i Gørbitz gate og Pyttergrenden i Sandviken.

Ti dager senere gikk han løs på postkasser i Jørgen Moes gate, Zinken Hopps gate og Michael Krohns gate. Her ble 23 personer frastjålet posten.

I retten forklarte han at han var på jakt etter kredittkort da han tømte postkassene.

Har behandlingsplass

23-åringen sa seg skyldig i fire grove tyveri, fem tyveri, ett bedrageri og ett naskeri. Han ble også dømt for fem narkotikaovertredelser og bæring av kniv på offentlig plass. Totalt ble 41 mennesker utsatt for mannens lovbrudd. En av dem fikk knust en bilrute, en annen ble frastjålet vognkort og nøkler. Flere andre ble utsatt for tyveri.

I dommen fra Bergen tingrett heter det at posttyveri er en integritetskrenkelse der brev ofte inneholder personlige opplysninger. Det er viktig for tilliten til systemet at post ikke stjeles, da postkassene ofte er åpne. Mannen får behandling ved rusinstitusjon og opplyser at han er motivert for behandling. Aktor la ned påstand om ni måneder fengsel.