Mens tallet går ned i resten av landet, øker antall tyverier av påhengsmotorer på Vestlandet, ifølge Gjensidige Forsikring.

Informasjonsansvarlig Arne Voll mener kriminelle bander har flyttet seg fra sørlandskysten til Hordaland og Sogn og Fjordane.

Øker bare på Vestlandet

— Tidligere var problemet størst på sørlandskysten og bort mot svenskegrensen. Men der kan det virke som om båteierne er blitt flinkere til å sikre seg. Nå har vi i stedet fått flere tyveritokt på Vestlandet. Mens tallene våre på landsbasis går ned, sier Voll.

Bt.no har skrevet flere saker om motortyverier den siste tiden. Politiet i Fusa melder om tyverier omtrent hver eneste natt.

Senest natt til torsdag slo lokalbefolkningen i Haugsvær i Masfjorden til mot antatte tjuvradder som hadde stukket av fra politiet.

— Flere steder er det meldt om en rekke tyverier innenfor begrensede geografiske områder. Det tyder på at det er organiserte kriminelle som står bak, sier Voll.

Må sikres bedre

  • Disse raidene startet på Østlandet. Nå har problemet uten tvil økt her på Vestlandet, sier Jørg-Eyolf Fagerhaug, leder i Kongelig Norsk Båtforbund, Region Vest.

Gjensidige Forsikring frykter flere tyverier nå som sesongen er på hell.

— Det er færre folk ute, båtene ligger mer brakk og det begynner å bli mørkt. Mange båter ligger skjermet til, og er for dårlig sikret. Det er ikke mange kronene som trengs for å kjøpe en kjetting og få sikret båten bedre, sier Arne Voll.

— Man kan gjøre en hel rekke ting for å sikre båten, og de aller fleste gjør det. Men disse folkene har frekkhetens nådegave. De plukker med seg alt, konstaterer Jørg-Eyolf Fagerhaug.

— De har ordentlig verktøy og utstyr og gjør en proff jobb som tyver, sier havarisjef Christian Lien i Fender Marine / Norske Sjø, som er båteiernes egen forsikringsordning.

— Og vi nordmenn er et snilt folkeferd. Vi er som honning på kriminelle, mener han.