• Tyske hobbyfiskere i båt er mer ansvarsbevisste enn nordmenn. Det er urettferdig å henge dem ut som uerfarne turister uten peiling på sjølivets farer.

Rorbu-innehaver Bjørn Misje er mektig lei medieoppslag om tyske fisketurister som anklages for mangel på respekt for sjøen og havet. Han hevder fremstillingen i gårsdagens BT av leteaksjonen i Gulen lørdag kveld, er misvisende.

Misje mener også at tyskere har fått et helt ufortjent stempel som glade båtamatører uten respekt for vær og vind.

De fem tyskerne som ble funnet etter en flere timer lang leteaksjon utenfor Byrknes i Gulen, er gjester ved Svanholmbua rorbusenter, som Helge Misje driver sammen med sin kone.

«Mer forsiktige»

Misje mener hendelsen lørdag kveld like gjerne kunne hendt båtvante og erfarne nordmenn.

— Tyskerne fikk motorstopp, og det kan jo hvem som helst komme ut for. Da dette skjedde, padlet de snekken inn til et naust på en liten øy ikke langt fra rorbuen de leier. Her tente de opp bål på utsiden av naustet i håp om å bli funnet. De drev ikke hjelpeløse omkring på havet i snøføyke i timevis, slik det er fremstilt. De oppholdt seg på land, holdt seg varme og var overhode ikke i havsnød. Vinden var svak og i dette smule farvannet kunne de trygt vært på sjøen selv om det blåste kuling, sier Helge Misje.

I gårsdagens BT uttalte losfører Ove Magne Berge at utenlandske båtturister mangler kyndighet og kjennskap til vær og strøm.

— Kritikken er svært urettferdig. Min erfaring er at tyskerne er mer ansvarsbevisste enn norske fritidsfiskere. De utviser større forsiktighet, de er bedre til å navigere og er svært opptatt av vær og vindforhold. Ofte er de også mye bedre utstyrt, med både GPS, ekkolodd og detaljerte kart, sier Bjørn Misje.

Har orienteringsmøte

— Hva forteller du tyskerne før de reiser på fisketur?

— Jeg har orienteringsmøte med samtlige der jeg gjennomgår en rekke forhold om sikkerhet til sjøs. Jeg utstyrer dem med kart som viser hvor det er trygt å fiske ved ulike værsituasjoner. Jeg underviser dem i navigering, og innprenter at de skal ha med seg mobiltelefon. Redningsvest er selvsagt obligatorisk, sier Misje, og legger til:

— Hvis det skulle være noe å utsette på de fem tyskerne som fikk problemer lørdag kveld, var det at de glemte å ta med mobiltelefonen. De var de første til å beklage dette. For øvrig er dette båtvante folk som har vært på fiskeferie i Norge mange ganger før, sier han.

Fulle nordmenn

— Men tyskere på fisketur havner ofte i vansker?

— Dette er en myte som har festet seg fordi mediene alltid slår det stort opp når tyskere er involvert i ulykker til sjøs. Mange glemmer at berusede nordmenn som skal slå lens over ripen topper drukningsstatistikken, sier Misje.

Han leier ut sine to rorbu-leiligheter til tyskere fra midten av mars til slutten av oktober, og mener flere bør verdsette den voksende næringen fordi den tilfører lokalsamfunn langs kysten både arbeidsplasser og inntekter.

Han er lei av det han betrakter som myter om tyskerne, at de er uansvarlige til sjøs og at de fisker opp all fisken.

De fem tyskerne som utløste storaksjonen i Gulen har uansett ikke tatt skrekken.

— De har det bra, og reiste søndag ut på ny fisketur, forteller Bjørn Misje.