Tirsdag kveld møttes partilederne for første gang til debatt etter terrorhandlingene 22. juli; fredningstiden er for alvor over.

Partilederdebatten, som i år ble holdt i Vandrehallen på Stortinget og blir direktesendt både i NRK og TV2, markerer at valgkampen nå er i gang for alvor. Det var tospannet Nina Owing fra NRK og Oddvar Stenstrøm fra TV2 som ledet debatten.

Fungerte godt

Det har vært knyttet spenning til debatten, spesielt fordi Jens Stoltenberg for første gang skal snakke valgkamp siden angrepene. Debatten er i tillegg historisk fordi det er aller første gang vi har en felles partilederdebatt i valgkampen.

Tidligere har det blitt gjennomført en felles debatt på valgnatten, men i år ønsket politikerne å møtes i starten av valgkampen i stedet, skriver Aftenposten.no.

Denne ordningen fungerte godt, mener valgforsker Hanne Marthe Narud, som er professor i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo.

— Dette var en riktig og viktig handling, og valgkampen fikk et godt frasprak. Nå begynner debatten på ordentlig, sier Narud.

Ivrige partiledere

Hun berømmer partilederne for innsatsen.

— Dette var en god debatt, synes jeg. Det som slo meg mest, var hvor ivrige partilederne var. Det var åpenbart at de trivdes med å være tilbake i politikken, sier Narud.

Etter en noe famlende start tok temperaturen seg etter hvert godt opp. Statsministeren innledet, og fikk dermed sette tonen. Innvandringsdebatten dreide seg i stor grad om retorikken man skal bruke.

— Det lå nok litt i kortene denne gangen, men siv Jensen gjorde det likevel klart at man må kunne få si hva folks frykt er. Denne debatten kunne nok ha vært langt mer konfronterende uten det bakteppet vi har, sier Narud.

Stoltenberg mer tilbaketrukket

Hun synes det er vanskelig å trekke frem enkeltpersoners innsats, men noen pekte seg likevel ut underveis.

— Alle var gode i kveld. Kristin Halvorsen og Trine Skei Grande var gode da det handlet om skole, og Liv Signe Navarsete var veldig god på eiendomsskatten. Erna Solberg var god da de diskuterte innvandring og skole. Den som kom minst til sin rett, var Krf-leder Knut Arild Hareide. Han fikk ikke ordet. Men han var offensiv da det dreide seg om eldreomsorg, og fikk frem betydningen av frivillige organisasjoner, sier Narud.

Statsminister Jens Stoltenberg var mer tilbakeholden i debatten. Dette fordi han gikk mer inn i rollen som statsleder enn partileder denne gangen, mener Narud; Stoltenberg tok et skritt tilbake og hevet blikket litt, og presiserte at man ikke må overdrive konfliktene.

— Vi må huske på at han hadde med seg to andre partiledere fra Regjeringen, og da må man holde tungen rett i munn, sier Narud.

Fikk pepper

På ett område fikk Regjeringen mye pepper, og temperaturen steg i Vandrehallen: Det var da partilederne diskuterte eldreomsorgen.

— Her har opposisjonen en del ankepunkter, og kunne kjøre hardt på dem. Det har i tillegg vært skrevet mye om dette temaet de siste dagene, sier Narud.

Hun berømmer Navarsete for å trekke debatten til det lokale plan da hun på en ærlig og konkret måte debatterte eiendomsskaten.

— Det er jo riktig som hun påpekte, at mange kommuner, uansett fargen på ordfører, har sett det nødvendig å innføre denne skatten, opplyser valgforskeren.

- Godt å være i gang

Når det gjelder velgerne, tror ikke Narud at debatten i seg selv er utslagsgivende for stemmegivningen.

— Det vi hørte var kjente toner, og for de som følger med i politikken, kom det ikke noe nytt. I et lokalt valg er betydningen av en slik debatt begrenset. I en lokal valgkamp er det færre som bestemmer seg under valgkampen enn i et stortingsvalg, sier Narud.

Hun viser til at lokale konflikter er av en annen art enn nasjonale konflikter, i tillegg til at regjeringssammensetningen ofte har noe å si for stemmegivningen.

Da debatten var slutt, kunne statsministeren meddele at det er godt å være i gang, og at han er klar for å drive valgkamp. Han medgir at de siste ukene har satt sine spor.

— Det er klart at jeg har med meg all sorgen og alle de vonde opplevelsene, men det er veldig godt å være i gang, sa Stoltenberg til NTB etter valgkampens første partilederdebatt tirsdag kveld.

Statsministeren forteller at var ekstra spent før debatten, men sier han fort fant tilbake gleden ved å diskutere politikk.

Hva synes du om debatten? Si din mening her.