- Tvinges tilbake på raskanten

Som den eneste har Hogne Engedal ikke fått ett øre i erstatning etter raset i Hatlestad terrasse. Forsikringsselskapet vil tvinge ham tilbake i huset - selv om det koster mer enn å betale for boligen.

Raset i Hatlestad terrasse 14. september i fjor, krevde tre menneskeliv. Det gjorde også 19 husstander hjemløse. Seks måneder senere er Hogne Engedal og konen de eneste som ennå ikke fått noen form for erstatning.

- Vi er blitt dobbelt skadelidende. Først raset og nå er vi blitt offer for en forsikringsforbindelse som ikke har levert, sier Hogne Engedal.

Ekteparet Engedal bodde på raskanten, i Hatlestad terrasse nr. 99. Den midterste av tre boliger i rekke. De to naboene har fått full erstatning fra forsikringsselskapet Vesta, i samarbeid med Bergen kommune. Engedal hadde også forsikringen i Vesta tidligere, men for tre år siden skiftet han til Vital Skade gjennom DnBNORs totalpakketilbud.

- Det har vist seg å være et stort mistak. Vi er blitt et offer for en forsikringspakke som hadde et glanspapir, mens innholdet har vist seg å være noe helt annet.

Vil ikke tilbake
Vital Skade har videreformidlet forsikringsoppdraget til Gjensidige. Derfor vil ikke Vital Skade erstatte Hatlestad terrasse 99. De viser til Gjensidige.

Gjensidige på sin side vil kun erstatte skadene på huset og deretter be huseier flytte tilbake. Det er en uaktuell problemstilling for Hogne Engedal.

- Det er flere grunner til det. Den emosjonelle påkjenningen vi var utsatt for da vi ble brutalt vekket opp rasnatten, sitter fremdeles i. Området er fortsatt erklært rastruet og bygget er blitt et symbol på rasulykken, sier Engedal.

Det paradoksale er at det trolig vil koste mer å gjøre Hatlestad terrasse 99 beboelig igjen, enn å gi Hogne Engedal fullt oppgjør for husets tekniske verdi. Det forutsetter nemlig innlegging av vann, etablering av støttemur for hele husrekken og reparasjoner på Engedals hus. Totalkostnadene vil ligge på over fire millioner kroner.

- Skammelig av Vital
Bergen kommune står som eier av de to nabohusene. De er overhodet ikke interessert i å dele en slik regning.

- Dette er blitt en skammelig sak for Vital. Jeg synes det er trist. Med denne forferdelig historien, hvor så mange har lidd, synes jeg det er ille at et selskap som Vital bidrar til å forsterke situasjonen, sier byrådsleder i Bergen, Monica Mæland.

- Vi er i dialog med forsikringsselskapene. Engedal kan være sikker på at vi gjør alt vi kan for å få til en løsning. Enten gir Vital seg, eller så blir det en konflikt mellom Vital og kommunen og Vital og Engedal.

Informasjonsdirektør i Vital Skade og DnBNOR, Eivind Grønstad, sier til BT at han forutsetter at Gjensidige som Vital Skades forsikringsgiver, tilbyr et oppgjør som er i henhold til forsikringsavtalen.

- Vi er selvfølgelig opptatt av at vår kunde skal få et rettferdig forsikringsoppgjør, sier Grønstad.

- Men verken Engedal eller kommunen opplever at det er tilbudt et rettferdig oppgjør, den spesielle situasjonen tatt i betraktning.

- Det er også helt uforståelig at Vital Skade vil eksponere en sånn mangel på kundeservice i den konkurransesituasjonen som eksisterer, mener Engedal.

Kommentarfeltet støtter ikke IE8. Vennligst oppgrader eller bruk en annnen nettleser.

Velkommen til debatt i Bergens Tidende. Vi setter pris på sterke meninger. I våre kommentarfelt er det høyt under taket, men vi tolererer ikke trakassering, trusler eller hatefulle meninger. Vis respekt for andre debattanters meninger, etnisitet, religion og legning. Husk at mange leser dine ytringer her på bt.no. Tenk derfor nøye gjennom hvordan du ønsker å fremstå. Du må skrive under fullt navn.

Vennlig hilsen Gard Steiro, sjefredaktør.

Siste fra Lokalt

Fakta

fakta/ Hatlestad-raset

  • 14. september 2005 løsnet fjellskrenten over Hatlestad terrasse. Raset krevde tre menneskeliv. 19 familier ble husløse.
  • Geologiske undersøkelser av området viste at man aldri burde bygd hus der. Flere av beboerne ville ikke flytte tilbake.
  • I november bestemte kommunen seg for å kjøpe 16 av husene for å rive dem og anlegge ny, rassikker vei.
  • Kommunen tilbød husstandene mellom 2,2 og 2,6 millioner kroner for boligene, basert på takster. Tilbudet om kjøp forutsatte at samtlige 16 eiere aksepterte.
  • 17. februar fortalte BT at to av de 16 eierne ikke hadde akseptert kommunens tilbud. Fredag 10. mars ble det kjent at de to siste likevel aksepterte avtalen.
  • I slutten av januar kom forsikringsselskapet Vesta og Bergen kommune til enighet om Hatlestad terrasse nummer 97 og 101. Avtalen innebar at Vesta innløste de to boligene fra beboerne og deretter overdrar dem til Bergen kommune.
  • Bergen kommune har ønsket en tilsvarende avtale med Vital for nummer 99. Det har ikke lyktes.