En 31 år gammel mann er tiltalt for å ha mishandlet og voldtatt sin samboer over flere år.

Ved en anledning skal han ha festet et tau i taket og lagt løkken rundt halsen hennes. Kvinnen sto da på en stol mens samboeren skal ha truet med å velte den.

Førstestatsadvokat Eirik Stolt-Nielsen karakteriserer saken som svært alvorlig. Han mener kvinnen kunne blitt kvalt, om mannen hadde veltet stolen.

— All folkelig kunnskap tilsier at det er frykterlig farlig, sier Stolt-Nielsen, som er aktor i saken.

Aktoren vil ikke gå inn på hvilke beviser som finnes mot mannen, utover kvinnens egen forklaring til politiet.

- Graverende

Like før jul tok Statsadvokatene i Hordaland ut tiltalen mot nordmannen, som har en god jobb i oljebransjen. I retten må han svare for gjentatte overgrep mot sin samboer og deres to barn fra 2004 til 2011.

— Tiltalen er graverende og forferdelig. Min klient har vært utsatt for overgrep gjennom en årrekke, sier sier Ellen Eikeseth Mjøs, bistandsadvokat for kvinnen.

Det var i januar 2011 at mannen ble pågrepet av politiet. Kvinnen brøt da ut av forholdet.

— Hun og de to barna er ivaretatt, sier Eikeseth Mjøs.

Det er statsadvokat Eirik Stolt-Nielsen som har tatt ut tiltalen. Der heter det at mannen fra 2005 til 2007 voldtok samboeren flere ganger.

Han skal også ha truet henne til å utføre seksuelle handlinger med seg selv.

- Vold i syv år

I 2004 tvang han samboeren til «stå på en stol med en tauløkke festet rundt halsen og i taket mens han vippet på stolen og truet med å velte den. Han tvang henne til å be om unnskyldning».

De neste syv årene kvinnen ha blitt truet, slått, sparket, lugget og tatt kvelertak på. Blant annet skal han ha dunket hodet hennes mot en vask på et utested i Bergen sentrum 1. mars 2009.

Senere på natten skal han ha tatt kvelertak på henne, slik at hun besvimte. Dessuten slo han henne i brystet og truet henne med en kniv.

- Brøt besøksforbud

Ifølge tiltalen har han kalt kvinnen en hore og sagt at hun var lite verdt. Han skal også ha referert til vedvarende krimsaker i Bergen der ektefellen var mistenkt for å ha drept sin kone og sagt at hun kunne bli utsatt for det samme. Han skal også ha uttalt at han ønsket å drepe hennes nærmeste familie.

Samboerparet fikk to barn. Mannen er også tiltalt for å ha mishandlet dem. Han skal blant annet ha truet med å brenne datteren og brekke armen hennes. Han skal også ha stengt ute det andre barnet og ødelagt barnets leker.

Mannen fikk besøksforbud etter at han ble siktet for vold mot samboeren. Han er tiltalt for å ha brutt dem ved to anledninger i 2011.

Kan få et tiår i fengsel

Mannen risikerer å måtte tilbringe mange år bak murene, dersom han finnes skyldig når saken kommer opp for retten i april.

Strafferammen for voldtektspunktet i tiltalen alene er ti års fengsel, med en minstetid på tre år.

Ifølge førstestatsadvokat Stolt-Nielsen er ikke denne saken mer alvorlig enn mange andre familievoldssaker som er innom rettssystemet i Hordaland i løpet av et år.

— Vi har mange alvorlige saker om vold og seksualisert vold i nære relasjoner de siste årene. Kunnskapen om hvor omfattende og graverende dette fenomenet er har vært økende, sier han.

Stolt-Nielsen legger til politiet har fått bedre rutiner for å avdekke familievold, i tillegg til at lovverket er blitt betydelig skjerpet de siste årene.

— Eksempelvis er alle politidistrikter pålagt å ha en egen familievoldskoordinator, sier han.

Mannens forsvarer Kai Wigum ønsker ikke å kommentere saken på nåværende tidspunkt.