RETTELSE: Torsdag 20. januar på side 4, del 1, skrev vi at en 13 år gammel jente har forklart at hun solgte narkotika i Nygårdsparken. Det stemmer ikke. Jenten har forklart at andre i reisefølget hennes solgte narkotika mens hun var til stede. Politiet mistenker likevel at 13-åringen har blitt presset til å selge narkotika, og syv personer er siktet for dette.

I dommeravhør har den 13 år gamle rumenske jenten forklart at hun var i en park og solgte hasj og tabletter, og at det var mange rusmisbrukere i parken.

Etterforskerne i bergenspolitiet mener det er svært lite sannsynlig at jenten skulle forklare seg så detaljert uten å ha vært i Nygårdsparken.

13-åringen er ett av seks barn som norske og svenske myndigheter har tatt hånd om i det som kan være landets største menneskehandelsak med barn som ofre.

Seks personer, alle romfolk, er varetektsfengslet i saken. En syvende er etterlyst over hele Europa.

— Park med narkomane

Opprullingen av saken startet da to unge jenter ble pågrepet for butikktyveri, og bergenspolitiet fikk mistanke om at voksne personer utnyttet dem til å begå vinningskriminalitet. Senere ble også en tredje jente fanget opp av politiet i Stavanger.

I etterforskningen av saken mener politiet også å ha avdekket at barna er blitt brukt til å selge narkotika - blant annet i Nygårdsparken.

I tillegg til 13-åringens forklaring, fant politiet opplysninger om at en av de siktede i april 2009 ble pågrepet i en uroaksjon i Nygårdsparken. Sammen med opplysninger fra andre politidistrikter underbygger dette mistanken, mener etterforskerne.

- Penger til narkodømt

I tillegg har de funnet pengeoverføringer til en 27-åring i Romania. Han ble i november 2009 dømt i Bergen tingrett for å ha solgt narkotika i Nygårdsparken.

Tre av de siktede skal også ha overført penger til flere andre personer i samme område i Romania. Til sammen har de tre vekslet eller sendt ut nær 600.000 kroner i løpet av de siste årene, mener politiet.

Flere av de siktede er i familie med hverandre. De siste årene skal gruppen ha reist rundt i Norge og Sverige, og alle norske politidistrikter har kontrollert eller registrert en eller flere av de siktede i løpet av denne tiden.

— Dette er et familienettverk som vi mistenker har utnyttet barn til blant annet vinningsforbrytelser og narkotikasalg, og som har brukt omfattende vold mot barna, sier politiadvokat Rudolf Christoffersen.

**Les også:

Satser tungt på barneofre**

— Solgt av foreldrene

Forklaringen til den 13 år gamle jente er spesielt viktig for etterforskerne. Hun har fortalt at hun ble solgt for å giftes bort av sine foreldre. Prisen skal ha vært 10.000 euro.

Jenten skal deretter ha blitt tatt med på reise til Norge, hvor hun blant annet skal ha blitt tvunget til å stjele.

— Hun forteller at barna ble utsatt for vold hvis de ikke klarte å tjene så mye som forventet, sier Christoffersen.

13-åringen har også forklart at hun skal ha blitt forsøkt utsatt for seksuelle overgrep fra to av de siktede i saken, og at hun ikke har turt å sove om natten i frykt for overgrep.

Jenten er tatt hånd om av barnevernet i Stavanger. I november dukket foreldrene hennes opp og ville ha henne med seg. Barnevernet nektet imidlertid å sende henne med foreldrene, og fikk medhold av fylkesnemnda.

De andre barna avviser at de siktede har tvunget dem til noe som helst.

  • Det er det typiske bildet i menneskehandelsaker, de vil ikke si noe eller forstår ikke at de er blitt utsatt for noe kriminelt, sier Christoffersen.

Nekter for alt

Alle de siktede i saken nekter straffskyld. Flere av dem har forklart at reisevirksomheten sammen med barna er helt normalt i deres kultur, og at barna ikke er blitt presset til noe. Forklaringen fra den 13 år gamle jenten kjenner de seg ikke igjen i, og flere av de siktede avviser også at hun har vært en del av deres reisefølge.

— Bergen tingrett har to ganger besluttet at det ikke er skjellig grunn til mistanke for menneskehandel. Når lagmannsretten har funnet grunn til mistanke, er det først og fremst knyttet til anklagene fra denne jenten. Min klient har ikke hatt noe med henne å gjøre, sier advokat Arild Dyngeland, som representerer en 40 år gammel mann.

**Les også:

— Minner veldig om taternes liv i Norge**

STORE LOMMER: Dette forkleet, med innsydde lommer, hadde en av de rumenske jentene på seg da hun ble pågrepet. Politiet mener lommene er blitt brukt til å skjule tyvegods. FOTO: POLITIET