— Det finnes land småbarnsfamilier bør holde seg unna, men det blir feil å innføre aldersgrense. Det har jeg ikke hørt om noe annet sted, sier Erik Eidsheim.

I gårsdagens BT gikk leger og helsepersonell ut og advarte mot å ta med småbarn til tropiske strøk. - Hold deg i Vest-Europa, sa Europeiske Reiseforsikring.

— Å be familier med småbarn om bare å oppholde seg i Vest-Europa er å gå for langt. Da fornærmer du en rekke land i verden, sier Erik Eidsheim.

Han er sjef for reisebyrået Reisefeber og har vært i over 80 land. Farens reiseinteresse har gjort sitt til at ungene Balder (8), Njord (6), Eira (3) og Skage (9 md.) også har vært mye tur. Eldstemann Balder - som har over 30 land på baken - var bare åtte måneder da han var på rundtur i Mexico.

— Det er mer logistikk å dra på tur med barn, men det er verdt det. Dessuten er folk alltid veldig imøtekommende og hjelpsomme når de ser at vi har med barn. Sånn sett er det nesten enklere enn når vi reiser alene, sier han.

Skremt fra ferie

Selv om både Erik og konen Kari Hege er reisevante, er de enige i at småbarnsfamilier bør holde seg unna steder som krever mange vaksiner og hvor det er fare for malaria og gulfeber.

— Vi venter litt med de stedene som står aller øverst på ønskelisten, sier Eidsheim.

Likevel mener han at folk ikke må bli paranoide. Selv har han hatt kunder som har droppet dyre ferieturer - uten å få refundert flybillettene - etter å ha blitt skremt på et vaksinasjonskontor.

— Hvis man bor på trygge, fine hoteller og holder seg unna områder med malaria, er det ikke veldig farlig å dra til for eksempel Thailand. Vi sender hundrevis dit på pappapermisjon hvert år, og har aldri hørt om noen som er blitt alvorlig syke.

Konen forteller at det ofte kan være enklere å dra på tur når barna er veldig små.

— Når de blir ammet og ikke skal ha annen mat, er det veldig greit. Det er vanskeligst med barn fra ett til tre år, sier hun.

- Bruk tid med barna

Den reisevante familien anbefaler folk å bruke lang tid når de først er på ferie med barn.

— Alt må skje på barnas premisser. Ofte tar det litt tid før de blir vant til å være på et nytt sted, og før jetlaget er borte. Det er bedre å dra til én destinasjon flere ganger, enn å skulle se alt på den første ferien, sier firebarnsfaren.

Av barnevennlige reisemål i eksotiske himmelstrøk, er dette hans favoritter:

  • Seychellene.
  • Mauritius.
  • Sør-Afrika (sør i landet).
  • Kapp Verde.
  • Cuba.

— Vi har sendt mange unger til Cuba. Der har de et fantastisk helsesystem og du trenger ingen vaksiner, sier Eidsheim.

Han har tro på at råd fra eksperter samt en sunn dose bondevett holder lenge.

Selv har Eidsheim bare vært syk på reise én gang. Det var da han fikk sur melk på språkreise i britiske Brighton.

REISEGLADE: Alle de fire barna i familien Tvedt Eidsheim har vært ute og reist før fylte ett år. - Ingen har noen gang blitt syke, forteller Erik Eidsheim. Fra venstre Njord, Balder, Kari Hege, Eira, Skage og Erik.
Skodvin, Helge
FAKSIMILE: Bergens Tidende i går.