• Veien er smal og livsfarlig, sier foreldre.

— Vi vil ha trygg skolevei, vi vil ha trygg skolevei, roper to tredjeklasser fra Nygårdslien skole utenfor Gamle rådhus i Bergen mandag morgen.

Far til tredjeklassing og tidligere nestleder i Foreldreutvalget (FAU) ved skolen er Karl Morgen Bårdsen. Han har i mange år kjempet for en tryggere skolevei til Nygårdslien skole.

Nå akter han å følge saken til skoleveien er trygg, til tross for at han ikke lenger er representant i FAU.

- Bergens farligste skolevei

Utenfor Gamle rådhus har skoleelever, FAU-representanter, medlemmer fra diverse støtteforeninger samt beboere fra Nygård, samlet seg for å markere sin misnøye med måten de er blitt behandlet på i kampsaken for en trygg skolevei til Nygårslien skole på Laksevåg.

— Vi har Bergens farligste skolevei. Den er smal og livsfarlig. Vi har forsøkt å synliggjøre dette gjennom brevskriving til Samferdselsetaten, deltakelse på politiske møter og avisinnlegg. I tillegg har vi forsøkt å snakke med diverse myndighetspersoner. Hver gang saken har vært til behandling, enten politisk eller hos fagetaten, har vi imidlertid blitt skuffet, sier Bårdsen.

Ut fraårene med skuffelservokste det frem et innbyggerinitiativ på Nygård på Laksevåg.

SKAL LYTTE: - Jeg skal bare lytte på møtet i dag, sier Idrettbyråd Gunnar Bakke fra FrP.

Mandag ettermiddag skal bystyret i Bergen endelig behandle saken om trygg skolevei for Nygårdslien skole.

Elevene i protest

— Vi vil ha trygg skolevei nå, sier Celina Thunem Dyrkolbotn (8) og venninnen Anne Dale Haugstvedt (8), som går i 3. klasse på Nygårdslien skole.

De har lyst til å kunne gå til og fra skolen.

Oddny Miljeteig fra SV blir stoppet av en flokk med unger på vei inn i Gamle rådhus.

— Vi vil ha trygg skolevei, roper ungene til henne.

- Hva skal du gjøre for disse elevene?

— Vi skal fremme et eget forslag til tryggere skolevei for disse skolebarna, sier hun.

VIL GÅ: Celina Thunem Dyrkolbotn (rosa lue) og venninnen Anne Dale Haugstveit (sort pannebånd) vil ha trygg skolevei til Nygårdslien skole nå.

— Vil presse bystyret

Nå håper hun å få presset bystyret, med resten av opposisjonen i ryggen.

— Det er kjempeflott at barn står opp for sin rett til trygg skolevei, sier hun.

Sondre Båtstrand, som sitter i Bergen bystyre for Miljøpartiet De Grønne, smiler og hilser på tredjeklassingene som demonstrerer.

— En trygg skolevei er viktig for mestring og helse. Det er kjempebra at ungene benytter seg av demokratiet vi har, sier Båtstrand.

— Vi har ikke tenkt å gi oss, men det ser imidlertid ikke særlig bra ut. Alt tyder på at vi blir henvist til nye runder med saksutredninger og prosesser som neppe vil gi noe resultat i form av tryggere skolevei, sier han.

SMALT: - Vi har Bergens farligste skolevei. Den er smal og livsfarlig, sier Karl Morten Bårdsen, som er FAU-leder ved Nygårdslien skole.
PRIVAT
DEMONSTRERER: To klasser fra tredje klassetrinn demonstrerte utenfor Gamle rådhus mandag morgen.
CAMILLA AHAMATH