KRISTIN JANSEN

GARD STEIRO

DAG IDAR TRYGGESTAD

Deretter skal han ha truet kjæresten med på flukt til Sverige. Her skal hun ha blitt utsatt for grov vold, før kvinnen greide å rømme.

Tilbake i Bergen kontaktet den vettskremte kvinnen politiet og fortalte om marerittet hun hadde opplevd. Nå er kjæresten pågrepet og siktet

— Mannen er siktet for å ha forvoldt en annen persons død. Jeg vil ikke si hva som er bakgrunnen for siktelsen, sier politiadvokat Ane Evang i Helgeland politidistrikt til BT.

Politiet slo full drapsalarm da de fant en mann død i fjøresteinene rett nedenfor kirken i Vevelsvik på Helgelandskysten i går morges.

Forklarte om drap

Bakgrunnen var en dramatisk melding fra en kvinne dagen før. Hun møtte hos politiet i Bergen og fortalte at hun hadde vært vitne til et drap.

Sammen med sin kjæreste og en felles kamerat bodde de på en sjøbod i Vevelsvik. For øvrig et sted alle nylig skal ha meldt flytting til.

Etter det BT erfarer skal kvinnen ha forklart politiet at drapet skjedde natt til søndag.

De tre skal ha drukket mye alle sammen utover lørdagen. Deretter dro de ut på sjøen for å fiske. Noen hundre meter fra land skal 32-åringen ha kastet kameraten på sjøen, uvisst av hvilken grunn.

— Vi har ingen formening om hvor drapet skjedde, eller kan ikke si noe om motiv. Nå venter vi på teknisk bistand fra Kripos som vil undersøke boligen og båten de brukte, sier politiadvokat Evang.

— Det vi vet er at tre dro ut i båt, og at bare to kom tilbake, sier politiadvokaten.

Søkte hjelp i Sverige

Etter drapet skal 32-åringen ha tvunget kjæresten til å bli med til Sverige. Her skal de ha overnattet på et hotell på det lille tettstedet Tärnaby. Politiet har også opplysninger om de har reist videre til Umeå.

Kvinnen skal ha forklart at hun følte seg som et gissel, og var livredd hele tiden.

Kvinnen har forklart politiet at hun ble truet og rispet med kniv og slått i ansiktet. BT får bekreftet fra svensk politi at kvinnen kontaktet dem for å få vite hvor det nærmeste sykehuset var.

Kvinnen skal ha klart å stikke av i forbindelse med et restaurantbesøk. Hun fløy alene hjem til Bergen, for så å gå til politiet og fortelle sin historie.

— Hun er totalt nedbrutt og blir nå ivaretatt av sin nærmeste familie, sier advokat Johan Eide, som bistår den 30 år gamle kvinnen. Utover det vil han ikke si noe om saken.

Politiet i Bergen kontaktet da svensk politi for å forberede dem på en mulig aksjon mot 32-åringen i Sverige. Det viste seg at også han hadde reist hjem til Bergen. Her ble han pågrepet uten dramatikk.

Siktet også for vold

I går kveld satt mannen i lange avhør hos etterforskerne ved vold- og sedelighetsseksjonen.

— Jeg kan bekrefte at han også er siktet for vold mot en kvinne. Jeg vil ikke si hva som er omstendigheten bak. Vi har bedt politiet i Bergen om å fremstille mannen for fengsling, sier politiadvokat Ane Evang til BT.

I dag starter Kripos sine teknikere undersøkelser i boligen de bodde i, og båten som er beslaglagt. Det er også ventet at de første svarene fra obduksjonen kan foreligge. Den vil gi svar på om mannen druknet eller var påført skader før han havnet i vannet.

— Hva er status for kvinnen som var sammen med mennene?

— Hun er et vitne for oss, sier Evang. Hun vil ikke svare på om det har meldt seg andre vitner.

Det er på de rene at det ikke var andre personer i hytten forut for at de tre la ut på båtturen som politiet mener endte med drap.

Både den drepte, mannen som er siktet og hans kjæreste er kjente for politiet fra før av.

SPERRET AV: I denne sjøboden bodde de tre vennene. Nå er en av dem død, den andre siktet for ugjerningen, mens den tredje er et vettskremt vitne. I dag starter Kripos sine undersøkelser.<br/>Foto: JØRAN JOHANSEN