Gammel gjeld sto sentralt da en 30-åring og en 41-åring møtte i Bergen tingrett tirsdag, tiltalt for vold, trusler og kidnapping av en tidligere kamerat.

– Vi har et broderskap, og tilbakebetaling er basert på gjensidighet og tillit. Man kalkulerer ikke med at det er noen som skal lure en, forklarte 40-åringen i retten.

Den fornærmede mannen skal ha skyldt begge de tiltalte mennene penger. 40-åringen forklarte at han møtte mannen gjennom MC-miljøet på Vestlandet midt på 90-tallet.

– Lånte 200 000

– Han hadde det økonomisk vanskelig og jeg lånte han penger. Omtrent 200 000 skyldte han meg totalt, sa mannen.

Også 31-åringen lånte mannen penger. Til gjengjeld kausjonerte denne for et banklån for 31-åringen, men han betalte ikke ned avdragene som de tiltalte mente var avtalt.

Dette var grunnen til at de høsten 2004 bestemte seg for å reise til Bergen og møte mannen. De tiltalte var da medlemmer i Hells Angels i Oslo, den fornærmede hadde et par år tidligere blitt kastet ut av MC-klubben de alle tre var medlemmer i i Bergen.

Ifølge kameratene traff de den fornærmede på en parkeringsplass i Bergen. Alle tre var sinte, og de reiste til mannens leilighet for å se om det var noe av verdi der de kunne ta i stedet for penger. Begge de tiltalte nektet i retten for at de hadde brukt vold eller tvang mot den tidligere kameraten. Han skal også frivillig ha skrevet under på en salgsmelding for bilen og motorsykkelen sin. Det fant kameratene ut var det eneste han hadde av verdi, og mente derfor at de måtte få begge kjøretøyene slik at de kunne selge dem og få i hvert fall litt penger for dem.

Tidligere straffedømt

Begge de tiltalte er tidligere straffedømt.

Ifølge tiltalen skal de denne gangen ha truet mannen med blant annet tomahawk og kniv.

På et tidspunkt skal den fornærmede mannen dessuten ha sittet med bar overkropp. Ingen av de tiltalte kunne forklare hvorfor, men hevdet at de på ingen måte hadde tvunget han til å kle av seg. 31-åringen innrømmet at mannen ble bedt om å gå til badet og skru på vannet for at han ikke skulle høre hva de to andre snakket om. Aktor viste til å kommandere noen til å kle av seg og deretter be dem om å gå til badet, er noe 40-åringen er dømt for tidligere.

– Den saken har jeg sonet for og ønsker ikke å kommentere ytterligere, svarte han.

Saken fortsetter i Bergen tingrett i dag.