Den unge mannen skal ha blitt pågrepet torsdag kveld, samme dag som Søfteland skule var stengt på grunn av trusselbrevet skolen fikk tilsendt tidligere i uken.

I går ble han varetektsfengslet i en uke, siktet for å ha truet med ildspåsettelse på skolen.

Den pågrepne mannen er fra Os, og gikk selv ut av Søfteland skule for noen år siden.

Mannen har de siste årene vært aktiv på flere nettsteder. Blant materialet han har lagt ut er flere videoer med nazistiske symboler og sterke, rasistiske utsagn.

Han har også lagt ut videoer som er negative til politiet generelt, og til Os-politiet spesielt.

– Brøt med nazigjeng

Flere personer som kjenner mannen, sier at han i lengre tid har hatt kontakt med nazistiske miljøer. Han skal også ha samlet på militæreffekter, etter det BT får opplyst.

Den siktede mannen skal den siste tiden ha slitt med rusproblemer, og skal ikke lenger ha mye kontakt med mange av vennene fra oppveksten.

– Jeg trakk meg unna da han begynte å få problemer med rus og stadig havnet i trøbbel med politiet. Jeg ville ikke havne i samme problemer selv, sier en person som har kjent mannen lenge.

Ifølge flere som kjenner mannen, skal han ha kuttet kontakten med nynazistmiljøet han tidligere var tilknyttet. Han var imidlertid senest for få dager siden pålogget på en brukerprofil på et nettsted der han under samme brukernavn har gitt uttrykk for klare nazisympatier.

En av datoene som var nevnt i trusselbrevet var den 22. oktober. Den kvelden var det meningen at skolen skulle ha markering av FN-dagen med opptredener og foredrag fra elever. De klassene som blant annet hadde vært på skoletur i konsentrasjonsleir i Polen skulle ha foredrag.

Anket fengslingen

Truslene som er rettet mot skolen, skal i seg selv ikke ha vært så konkrete, og det skal ikke være noen nazisymboler eller lignende der. Likevel valgte politiet å ta truslene på alvor, mye med tanke på nyere erfaring fra for eksempel skolemassakre Finland.

Skolen ble stengt torsdag og fredag, og politiet plasserte vakter utenfor skolebygningen.

I går ble den pågrepne mannen varetektsfengslet for en uke bak lukkede dører i Bergen tingrett. Også kjennelsen fra retten er unntatt offentlighet.

Verken aktor Ørjan Ogne eller forsvarer Kjetil Ottesen eller Os-lensmann Rasmus Dalen ønsker å kommentere bakgrunnen for at mannen er siktet for truslene mot skolen.

– Vi kommer heller ikke til å kommentere den videre etterforskningen, sier Dalen.

Ottesen vil ikke fortelle om hans klient har erkjent straffskyld eller ikke.

Mannen anket imidlertid fengslingskjennelsen på stedet.

GEIR MARTIN STRANDE