Ved hjelp av fire selskaper skal Børrestad ha svindlet bedrifter og fylkesskattekontoret for til sammen 2,9 millioner kroner, ifølge tiltalen. Børrestad innrømmet i Bergen tingrett i går en rekke tilfeller av bedrageri.

Tiltalt for lakselureri

Det alvorligste tiltalepunktet gjelder grovt bedrageri av laks til en verdi av 1,4 millioner kroner. På dette punktet erkjente han ikke straffskyld.

Som daglig leder i selskapet Sirene Invest AS kjøpte han høsten 2003 fisk fra konkursboet til oppdrettsselskapet Arctic Seafarm AS.

Børrestad forklarte at beløpet ble lagt inn som betalingsoppdrag i nettbanken. Deretter ble utskriftene faxet til selgeren. Men pengene kom aldri frem.

Påtalemyndigheten mener Børrestad selv stoppet betalingsoppdraget. Selv har han ingen forklaring på hvorfor pengene ikke ble overført.

– Det var penger på konto. Det kan jeg dokumentere, sa Børrestad.

Fikk varer, betalte ikke

Han innrømmet likevel at økonomien i selskapene var dårlig. På ett tidspunkt skal han ha blitt truet av to russere i Bergen til å gjøre opp for seg, hevdet han i retten.

Overfor dommeren var han lenge svært motvillig til å svare på hva han gjorde med pengene han lurte til seg gjennom sitt andre selskap, Skaninter AS.

Firmaet, der Børrestad var daglig leder og styreformann, hadde bare ett formål: Bedrageri.

34-åringen fikk utlevert byggevarer, parkett, varmepumper, elektroverktøy og vedovner fra bedrifter i Bergen, uten at han betalte for seg.

– Hvor er varene du fikk utlevert, spurte dommer Gunnar Torkildsen.

– Det har jeg ikke noen forklaring på.

– Vet du ikke eller vil du ikke svare?

– Jeg kan ikke huske det.

– Er de solgt?

– Det kan godt hende.

– Hvor er pengene?

– Jeg vet ikke.

– Har de gått i din lomme?

– Ja.

– Hva har du brukt dem til?

– Vet ikke.

Børrestad innrømmet også å ha droppet å føre regnskap for selskapet.

– Drev Skaninter AS med noe annet enn å hente ut varer uten å betale, spurte dommeren.

– Ikke så vidt jeg vet, svarte Børrestad.

– Si meg, aktor, må man regnskapsføre sine bedragerier hvis et selskap utelukkende driver med juks og fanteri, spurte dommeren – noe aktor svarte bekreftende på.

En million i kontanter

Senere forklarte Børrestad at han solgte varene videre til en høyere pris enn det han skulle betalt – slik at han innkasserte over en million kroner. Først helt mot slutten av rettssakens første dag forklarte han at han skal ha betalt en million kroner – i kontanter – til de to russerne som angivelig truet ham.

Børrestad sier han for sikkerhets skyld hadde med seg en annen person under møtet, og at han følte han ikke hadde annet valg enn å betale.

– Min klient har gjort bankuttak og solgt aksjer tilsvarende dette beløpet, og disse transaksjonene samsvarer i tid med det han har forklart, sier Børrestads forsvarer, advokat Per Magne Kristiansen.

Børrestad skal ha fortalt om den angivelige torpedovirksomheten i politiavhør, men forholdet er ikke anmeldt.

34-åringen er også tiltalt for å ha unndratt 391.000 kroner i merverdiavgift gjennom selskapet Exact ANS, og for forsøk på unndragelse av 288.000 kroner gjennom et fjerde selskap, TBC Invest LTD.

Han har videre erkjent å ha fått urettmessig utbetalt 39.000 kroner i dagpenger fra NAV.

Børrestad er dømt to ganger tidligere for bedrageri, i 2000 og 2003. Han var også i søkelyset i en rekke reportasjer i BT i 2005, da han havnet i lønnskonflikt med 13 polske håndverkere.

Bergens Tidende