Søndag ble to bulgarske menn på 27 og 31 år arrestert for å ha montert såkalt skimmingutstyr på en minibank i Bergen sentrum.

Mennene forklarer at de er blitt truet til å reise til Norge for å drive minibanksvindel.

Mafia

31-åringen sier at personer tilknyttet mafiaen i Bulgaria presset dem fordi han skyldte dem penger. Pengene hadde han lånt sommeren 2009 for å betale for medisinsk behandling til sin mor.

Etter en ukes «arbeid», skulle gjelden være nedbetalt.

— Flere på vei

27-åringen forklarer at de neppe er de eneste bulgarerne som skimmer minibanker i Norge i sommer. Han tror flere er på vei den nærmeste måneden. Ifølge personene som skaffet dem skimmingutstyret, kommer det flere og flere, blant annet fra Bulgaria, Russland og andre land.

Politiadvokat Bertil Rønnestad ønsker ikke å kommentere enkeltopplysninger i de siktedes forklaringer.

— Politiet vil etterforske saken videre, også ut over de forholdene de har erkjent i Bergen. De ble varetektsfengslet blant annet på grunn av fare for bevisforspillelse. Det sier seg selv at kommentarer utover dette fra politiet vil skade etterforskningen, sier Rønnestad.

Øvde seg i Oslo

De to siktede har innrømmet å ha forsøkt å skaffe seg adgang til data, ment til å svindle folks bankkort og for å ha skaffet seg utstyr som er ment til slikt bruk. Strafferammen er henholdsvis to år og tre år for de to forholdene.

De er også siktet for tilsvarende forhold i Oslo tidligere denne måneden. Det nekter de imidlertid for. Mennene forklarer at de var i Oslo kun for å finne ut hvordan de skulle montere skimmingutstyret og hvilket vern minibankene hadde.