• Folk tør ikke lenger si det de mener i frykt for å miste jobben, forteller Martha Kjøllesdal, tillitsvalgt ved Nordfjord sykehus.
  • Helsepolitiker Rune Skjælaaen (Sp) mener Helse Førde er preget av «slett lederskap», og ber Jon Bolstad vurdere sin egen stilling.
  • Helsepolitiker ber Helse Førde-sjefen vurdere stillingenI fjor sommer skrev sykepleier Toril Sørland ved Nordfjord sykehus et leserbrev til lokalavisen Fjordabladet. Temaet var behandling av slagpasienter i Sogn og Fjordane. Etter at brevet kom på trykk, ble Sørland ringt opp på fritiden av Jon Bolstad.

I telefonsamtalen skal toppsjefen i Helse Førde ha kjeftet henne huden full for brevet. Han skal også ha truet henne med sparken, ifølge Martha Kjøllesdal, som er plasstillitsvalgt for Norsk Sykepleierforbund ved Nordfjord sykehus.

– Bolstad har oppført seg svært kritikkverdig, mener Kjøllesdal.

Påpekte feil

Hun sier at de tilsatte ved sykehuset ikke tørr å si fra om kritikkverdige forhold i frykt for å bli sparket av toppsjefen i helseforetaket.

Bakgrunnen for sykepleierens leserbrev var at nevrolog Wenche Telstad ved Sentralsjukehuset i Førde gikk ut i avisen Firda og sa at slagpasienter i fylket blir forsømt fordi det ikke finnes en slagenhet på Sentralsjukehuset.

Sykepleieren påpekte at det hadde eksistert en slagenhet på Nordfjord sykehus i ti år. «Eg meiner derfor det blir feil å seie at «Sogn og Fjordane er eitt av dei siste fylka i landet som framleis ikkje har ei samla eining for slagpasienter»», skrev sykepleieren.

Martha Kjøllesdal mener Bolstad har begått et grovt overtramp.

– Det er skremme, skremme. Hun påpekte jo bare noe som ikke stemte, sier Martha Kjøllesdal.

Toril Sørland selv sier til BT at hun ikke tørr å fortelle noe om detaljene i saken fordi hun er redd for å miste jobben.

– Plikt å si fra

Tillitsvalgt Martha Kjøllesdal har også selv blitt kalt inn til Bolstad etter at hun har gått ut og fortalt om det hun mener er kritikkverdige forhold ved sykehuset og Helse Førde.

– Vi er kanskje ikke så lydige, men det eneste vi ønsker er et godt sykehus til beste for befolkningen i Nordfjord, sier Martha Kjøllesdal.

I høst innførte Helse Førde nye retningslinjer for ansatte sin omgang med media. Martha Kjøllesdal føler de ansatte knapt kan si noe uten å bli stemplet som illojal under det nye regimet.

– Ingen vil være illojale, men når det går ut over pasientene så må vi si fra, sier Kjøllesdal.

– Vurder stillingen

Nestlederen i Stortingets helse— og omsorgskomité, Rune J. Skjælaaen sier han selv er blitt oppringt av ansatte i Helse Førde som ikke våger å stå frem med synspunkter eller ta opp ting med ledelsen.

– Dette forteller meg at her er det en ledelse som folk frykter mer enn de ønsker. Både det jeg har hørt fra ansatte og de tegnene vi ser, samsvarer ikke med en god kultur for dialog, mener han.

– Man kan ikke leve med en kultur der ansatte ikke tør si sin mening eller ta opp ting av frykt for represalier. Det vitner om slett lederskap. Da må ledelsen spørre seg selv om det er dem det er noe galt med. Tillit er en forutsetning. Helse Førdes ledelse bør være voksen nok til å vurdere sin egen stilling.

Krever gransking

Han reagerer også sterkt på at tre eks-kolleger fra Bolstads tid som rådmann i Rælingen kommune har fått sentrale posisjoner i Helse Førde, uten at de tunge stillingene er blitt utlyst.

– Det er meget dårlig forvaltningsskikk, selv om det ikke er ulovlig å la være å utlyse stillingene. Det bekymrer meg at denne form for ukultur skal ødelegge det som i utgangspunktet skal være en dynamisk organisasjon, sier han.

Onsdag vil han og regjeringspartienes medlemmer i helse- og omsorgskomiteen på Stortinget ta opp forholdene rundt Helse Førde med helse- og omsorgsminister Sylvia Brustad (Ap).

Lederen av helse- og omsorgskomiteen, Harald Nesvik (FrP), mener Helse Førde-ledelsen må granskes.

– Jeg forutsetter at Helse Vest og helse- og omsorgsministeren undersøker det som har skjedd. Vi kan ikke la det bli slik at det er opp til enkeltpersoner å bestemme hvordan vi driver helseforetak, sier Harald Nesvik.

Tillit i styret

Jon Bolstad informerte i går styret i helseforetaket om ansettelsene av sine eks-kolleger. Styreleder Clara Øberg sier det var administrasjonen selv som ba om å få informere om saken.

– Styret har ikke mistet tillit til administrasjonen eller direktøren selv, sier Clara Øberg til NTB.

JON TERJE H. HANSEN, DAGBLADET