ARNE EINAR BRUNHELGE SUNDE (foto) arne.brun@bergens-tidende.no

– Det skal noe til for å overleve noe sånt, sier en gledelig sjokkert Edith Kalve. Hun blir nødt til å sette seg ned.

– Er dette virkelig sant?

Nasjonalforeningen for folkehelsens representant, Ingvild Tjønn Hansen, har tatt med seg en gigantisk sjusifret sjekk, kake og blomster som bevis på at Edith Kalve har vunnet nettopp toppremien.

«Får hjerteinfarkt ¿» I all forvirringen vet hun ikke helt hva hun skal bruke pengene til.

– Men jeg har en stor og snill familie. De har lagt parkett på gulvet mitt, og pusset opp leiligheten. Jeg står i gjeld til dem, sier Edith, og legger til:

– Nei, jeg tror jeg får hjerteinfarkt av dette!

Nasjonalforeningen for folkehelsens Hjertelotteriet gir dette året, blant andre gaver, 17 millioner kroner som vil gå til forskning av hjerte— og karsykdommer. Siden starten i 1957 har lotteriet gitt 1,5 milliarder til forskning.

Påkjørt av lastebil I juni i fjor var Edith Kalve maksimalt uheldig. Da ble hun påkjørt av en lastebil like utenfor leiligheten sin på Mårdalen Eldresenter. Det stod så dårlig til at legene vurderte å amputere beina. Men den tøffe damen ga seg ikke, og nå klarer hun å bevege seg uten hjelp av rullestol. Men hun har ikke vært utenfor husets fire vegger siden, unntatt da hun skulle på sykehuset.

Kjøpt for mange lodd – Jeg har egentlig ikke fortjent dette. Det er så mange fattige som hadde trengt pengene mer enn meg, sier den godhjertede damen, som i mange år har støttet opp med å kjøpe lodd i Hjertelotteriet. Hun har også et fadderbarn som hun sender penger til hver måned.

– Familien har kjeftet på meg fordi jeg har brukt for mange penger på slike lodd. Nå skal jeg spørre om de går tilbake på det de har sagt, ler Edith, som må gre seg litt før fotografen skal ta bilde.

Når det regner på presten Edith ringer til svogeren.

– Nå skulle du vært her, jeg er i sjokktilstand, sier Edith alvorlig i telefonen til svogeren.

Svogeren tror nå at det er noe galt fatt.

– Nei, jeg ligger ikke på gulvet, og jeg har ikke slått meg. Men jeg har besøk av noen kjekke folk her, og vi spiser kake.

Svogeren slapper mer av i andre enden, og forteller at han skal til tannlegen. Det vil koste ti tusen kroner. Edith velger å holde på hemmeligheten.

– Ti tusen sa du? Det skal jeg betale for deg. Jeg tror jeg skal klare det ¿