• Det er sannsynlig at det er muggsopp i hele skolebygget, medgir Liv Margareth Østervold, rektor ved Eidsbøen ungdomsskole.

CAMILLA SCHARFFSCHER ENGESET

Ungdomsskolen i Austevoll ble torsdag stengt av Arbeidstilsynet på grunn av helsefarlig muggsopp. Det er til nå påvist sopp i syv av syv klasserom, og det er ikke usannsynlig at hele bygget er rammet.

Skolens 172 elever er i dag tilbake på skolen. De neste ukene må de stues sammen på spesialrommene for tekstil, naturfag, heimkunnskap og gymnastikk samt i et rom på Fiskeindustrien.

Til tross for mistanke om sopp i også disse rommene, ønsker ikke skolen å stenge dem.

Foreldrene stilte torsdag krav til at hele skolen bør bli sjekket for muggsopp. Det vil bli gjennomført men først etter at arbeidet med de vanlige klasserommene er ferdig.

Renoveringsarbeidet ble påbegynt fredag. I løpet av uken vil det bli kjent hvor omfattende skadene er. Det er sannsynligvis snakk om en dyr og lang prosedyre. Arbeidet kan ta fra noen uker til flere måneder.

Det ble vekket mistanke til muggsopp ved skolen allerede for et par år siden. Lærere følte seg uvel etter undervisning i ett av klasserommene. Høsten 2001 begynte rommet å lukte dårlig. I mai måned ble første konkrete måling på muggsopp foretatt.

Foreldrene er opptatt av hvorfor det har tatt så lang tid før noen slo alarm. På informasjonsmøtet for foresatte, torsdag, unnskyldte rådmannen situasjonen.

— Flere forhold burde vært tatt fatt i for flere år siden, for eksempel et ventilasjonsanlegg som bare går rett i veggen, sier Harald Grindheim i Foreldrearbeidsutvalg.