BT mottok i går flere henvendelser fra folk som hadde sett en lysende gjenstand på himmelen i Bergensområdet litt før klokken 14.30.

— Jeg så en gjenstand med intens lys gulfarge komme i stor hastighet gjennom skydekket. 300-400 meter fra overflaten så den ut til å brenne opp, forteller Nils Magne Garnes, en av dem som ringte BT om observasjonen. Han og konen var like ved Garnes da de oppdaget objektet som kom susende fra oven, i retning Valestrand-området på Osterøy.

Røyksky

Også på Sunnmøre ble et uvanlig lysfenomen observert. Jan Egil Vågsholm tidfester fenomenet til 14.20.

— Det så ut som et stort stjerneskudd, og hadde en røyksky etter seg. Den var på størrelse med en nødrakett, og gikk veldig fort. Mye fortere enn noe fly. Etter to sekunder var den borte. Det lyste kraftig, for jeg kunne se det på den lyseste delen av himmelsen, forteller Jan Egil Vågsholm. Verken Forsvaret, Bergen Lufthavn eller Hovedredningssentralen har noen forklaring på fenomenet.

- Sjelden opplevelse

Leder i Norsk Astronomisk Selskap, Knut Jørgen Røed Ødegaard, tror det var en meteor folk så.

— Hvis den var synlig kun få sekunder, var det høyst sannsynlig en meteor, eller bolide som det heter, som er observert. Den må ha vært helt uvanlig stor, og dette er en svært sjelden opplevelse. Man kan leve et helt liv uten å se noe slikt, sier Røed Ødegaard.

Trolig var den mye høyere oppe enn 300-400 meter.

— Det er nok et alvorlig synsbedrag. Man har ikke sjanse til å bedømme avstanden til slike bolider, som vi på norsk kaller ildkuler, sier Knut Jørgen Røed Ødegaard, og forklarer hva som egentlig skjer:

— Meteorer kan være små sandkorn, men denne kan ha vært på størrelse med alt fra en klinkekule til opp til flere kilo. Meteorene kommer susende mot jorden i over 100.000 kilometer i timen, og når de treffer luft, oppstår voldsom friksjon, og de begynner å fordampe. Det hender også vi kan høre buldring når de treffer luften.

Ufarlig

Det er bare de virkelig store meteorene som når bakken, ifølge astronomieksperten:

— Hvis de lyser med en styrke minst hundre ganger fullmåne, kan de overleve og komme på bakken. Da kaller vi dem meteoritter.

— Er det noe vits i å lete etter denne?

— Nei, det er verre enn nåla i høystakken. Vi har bare funnet tretten meteoritter i Norge på 150 år.

— Er de farlige?

— Nei da. De er ikke radioaktive, beroliger Knut Jørgen Røed Ødegaard.