Ingen av de fem personene som står tiltalt for innførsel av nær 17 kilo amfetamin til Bergen, erkjente straffskyld da rettssaken startet i Bergen tingrett i dag.

Påtalemyndigheten mener en 19 år gammel mann har en hovedrolle i saken. Han ble stoppet da han kjørte i land i Kristiansand i fjor vår etter en tur med danskebåten. I bilen han kjørte fant tollerne 16, 7 kilo amfetamin skjult i den ene bakdøren.

19-åringen hadde vært i Nederland sammen med en 35 år gammel klassekamerat fra Bergen fengsel. 35-åringen gikk på Årstad Videregående skole som en del av soningen, men var blitt løslatt da han reiste på en liten Europa-turne med sin langt yngre skolekamerat i fjor høst.

— Forbannet

19-åringen forklarer seg i retten i dag om bakgrunnen for kjøreturen fra Bergen til Nederland, via Danmark og Tyskland.

Han fremstiller seg selv som ganske uvitende om hva turen egentlig handlet om, og sier at han aldri skjønte at turen handlet om narkotika.

19-åringen forteller: - Jeg var ufattelig dum

– Jeg fikk aldri vite hvor vi skulle. Jeg fikk bare instrukser underveis, sier den nå 19 år gamle mannen.

– Hva trodde du at du skulle der nede, ville dommeren vite

– Jeg trodde det var snakk om at vi skulle importere to biler. Jeg skulle få 5000-6000 tusen kroner for å kjøre. Jeg hadde lappen, det hadde ikke han. Derfor kjørte jeg, sier 19-åringen.

Ifølge 19-åringen endte turen til sist med at han overraskende ble tatt i av tollerne da han gikk i land med Danskebåten i Kristiansand.

Tollerne fant 16,7 kilo amfetamin skjult i den ene døren.

– Jeg ante ingenting om narkotikaen. Jeg ble forbannet da jeg hørte det.

– Jeg har veldig mye imot stoff, sier 19-åringen.

Hysj-hysj

19-åringen fremstiller vennskapet med den langt eldre skolekameraten som et kameratskap med mye hysj-hysj og hemmelighetskremmerier.

– Det begynte med at vi kjørte en del bil sammen. Han satt en del på med meg, og sa at han syntes jeg var flink til å kjøre bil. Så flink at han gjerne kunne tenke seg å ta meg med på en tur til Europa en gang, forklarte 19-åringen.

I forkant av turen, da den var under planlegging, skal 35-åringen vært veldig opptatt av å bruke 19-åringens telefon.

– Han gikk ofte bort når han snakket i telefonen, forklarer 19-åringen.

35-åringen opprettet også mobilabonnement i 19-åringens navn og administrerte flere telefoner.

Da de to kameratene omsider skulle reise på europatur, var ikke mobiltelefonene med.

– Syntes ikke du det var litt rart da, ville aktor Eirik Stolt-Nielsen vite?

– Jo, men det var litt deilig også, sier 19-åringen.

Sa han noe om hvorfor dere ikke skulle ha telefoner med på turen?

– Det var noe snakk om avlytting, svarte 19-åringen.

I et tidligere intervju med BT har 19-åringen forklart at han først i ettertid innser hvor dum han var som var med på turen, og at han ikke skjønte hva han var med på.

19-åringen forteller: - Jeg var ufattelig dum

Amfetaminet skal ha blitt transportert i en personbil, og narkotikaen var skjult i bilens bakdører. Da bilen kom til Kristiansand, brukte narkohunden Pepper bare noen sekunder på å snuse seg frem til det som er tidenes største amfetaminbeslag knyttet til Vestlandet.

Ingen av de fem personene, erkjente straffskyld da rettssaken startet i Bergen tingrett i dag.

Krever at avlytting blir ugyldig En av forsvarerne til en av de fem vil be om at politiets avlytting av hennes klient blir gjort ugyldig.

Årsaken er at hun mener det var politiet selv som ved et uhell fremprovoserte en oppringing til hennes klient, da de tappet beslaglagte mobiltelefoner for informasjon. På denne måten ble hennes klient dratt inn i narkosaken.

— Da min klient ble oppringt, ringte han selvsagt tilbake. Politiet har brukt provokasjon for å få ham til å bli en del av saken. De ba om avlytting etter at han hadde ringt tilbake, sier 26-åringen Heidi Ysen.

Aktor Eirik Stolt-Nielsen vil vente på rettens avgjørelse på om han kan bruke avlyttingsmaterialet eller om retten mener disse bevisene ikke kan brukes.

Pepper fant narko

Etter å ha plassert de to mennene i arresten, overtok politiet mobiltelefonene deres. I nesten en uke skal etterforskerne ha spilt narkosmuglere for å røyke ut mottakerne av amfetaminpartiet.

På denne måten skal de ha fått kontakt med en 25 år gammel innsatt i Bergen Fengsel, som i 2005 ble dømt til fem års fengsel for narkotikaforbrytelser.

Sammen med fire andre bergensere er mannen nå på nytt tiltalt for narkotikasmugling etter straffeloven §162 tredje ledd, som gjelder narkotika av «meget betydelig kvantum» og har en strafferamme på mellom tre og femten år.

To av mennene skal ha hentet amfetaminpartiet i Nederland, mens de andre tre skal ha hatt oppgaver tilknyttet finansiering, avtale om avhenting og håndtering av narkotikaen i Norge.

Fikk tom bil til Bergen

Da bilen var kommet frem til Bergen skal en av mennene ha løsnet innvendige plater på bakdørene på bilen. Der fant han imidlertid ingenting, ettersom amfetaminpartiet allerede var oppdaget og beslaglagt noen dager tidligere.

Den yngste av de tiltalte er 19 år, mens den eldste er 40 år. En av de tiltalte er tidligere dømt for promillekjøring.

To av mennene er også tiltalt for å oppbevart mindre mengder kokain. Politiet skal ha oppdaget narkotikaen da de pågrep og ransaket mennene.

- Uskyldig

Advokat Olav Sylte representerer sjåføren av bilen.

— Han erkjenner ikke straffeskyld. Det gjør så vidt jeg vet ingen av de andre heller, sier Sylte.

Odd Drevland er advokat for en av mennene påtalemyndigheten hevder skulle ta i mot amfetaminpartiet.

— Han mener han er uskyldig, sier Drevland.

ARRESTERT I FENGSELET: Etter at politiet beslagla nesten 20 kilo amfetamin, ble en mann pågrepet i Bergen fengsel. Herfra kan han ha administrert narkotikasalg til en gateverdi opp mot 40 millioner.
BERGENS TIDENDE
FORTVILET: 19-åringen sto frem i BT tidliger e i år.
Paul S. Amundsen
NESE FOR NARKO: Narkotikahunden Pepper snuste seg frem til tidenes største amfetaminbeslag knyttet til Vestlandet da danskebåten la til havn i Kristiansandsøndag i april 2007. Her er han sammen med en av tollbetjentene i Kristiansand.
Kjell Inge Søreide