— Vi trodde først at vi ble kalt opp på dekk for å se en turistattraksjon, forteller Janice Windor fra California, som var passasjer om bord Hurtigruten «Nordlys» torsdag.

Meldingen fra besetningen på «Nordlys» skyldtes imidlertid en svært dramatisk nødsituasjon.

Det brøt ved 9.20-tiden ut brann i maskinrommet, og en tykk, svart røyk veltet ut fra båten, synlig fra flere kilometer unna.

— Da vi var kommet opp på dekk fikk vi utdelt redningsvester og beskjed om at vi skulle evakueres i livbåter, sier Windor.

- Alt gikk veldig fort

Flere personer er skadet. Tre personer er bekreftet skadet av politiet etter hendelsen, men situasjonen er uoversiktelig. Etter det Aftenposten.no kjenner til, er to besetningsmedlemmer blant de skadede.

Inga Hansen hadde sin første dag på jobb på kjøkkenet om bord Hurtigruten, da hun kjente gasslukt.

— Jeg så grå-svart røyk som så ut som den kom fra maskinrommet, forteller hun.

Passasjerer som kom i land i Ålesund uttrykker overfor Aftenposten.no tilfredshet med evakueringen.

— Alt gikk veldig fort og ble profesjonelt utført, sier flere passasjerer.

Flere sendt til sykehus

235 av totalt 262 personer om bord ble evakuert med livbåter, ifølge Hovedredningssentralen (HRS), trolig passasjerer og medlemmer av besetningen som ikke er nødvendige for å styre båten.

Disse er innlosjert på hoteller i Ålesund, hvor «Nordlys» la til kai - med fortsatt røykutvikling.

Sykehuset i Ålesund er satt i alarmberedskap, og har mottatt fem passasjer med brann- eller røykskader av ukjent alvorlighetsgrad.

12 passasjerer var ved 11.30-tiden sendt til sykehuset.

— Det er fortsatt ikke kontroll over brannen. Et helikopter med brannmannskaper som har spesialkompetanse er sendt fra Bergen, sier Anders Bang-Andersen ved HRS til Aftenposten.no ved 11-tiden.