— Loven er klar. Grunnen til at politiet bare har forfulgt saken for de to som er tiltalt, er at det i denne saken var viktigere å ta hovedmennene enn de 20 andre spillerne, sier aktor Gro Berge.

I går startet saken mot Øyvind Pedersen (26) og en 24-åring i Midhordland tingrett. De to er tiltalt for å ha år arrangerte pokerturneringer i et fabrikklokale på Askøy i over ett år. Begge avviser å ha gjort noe ulovlig

Kl . 09.53: Pedersen inntar vitneboksen. På et pokerbord på nettstedet Betsson satser spilleren «Slapnuts954» en femtilapp på et par i konger. Han vinner hånden. - Jeg har hele tiden trodd at poker er fullt lovlig. Jeg nektet å betale boten på 10.000 kroner, fordi jeg ville ha saken opp i retten for en avklaring, sier Øyvind Pedersen.

Det er første gang noen møter i en norsk rettssal tiltalt kun for pokerspill, og saken vil skape presedens for fremtidige pokersaker.

— Allmennpreventive hensyn tilsier at det bør reageres strengt. Denne saken er ikke så bagatellmessig som den er fremstilt i mediene. Over et års tid ble det omsatt over en halv million kroner i disse turneringene, sa aktor Gro Berge i retten.

Kl. 10.40:Dommeren refser publikum for å le i rettssalen. På Betsson kan spilleren «Fessinator» le hele vei en til banken, etter å ha vunnet over 1200 kroner med et par i ess. 22 spillere måtte kaste kortene og se at potten på 19.800 kroner ble beslaglagt, da seks politimenn 14. oktober i fjor tok seg inn i pokerklubben «Bulen» på Askøy. Politiadvokaten mener de tiltalte og de andre spillerne visste at det de gjorde var ulovlig.

— Dette er oppegående folk, som er lidenskapelig opptatt av poker, sa Berge, som mente 10.000 kroner i bot til hver av de tiltalte og inndragning av premiepotten på snaue 20.000 kroner var en passende straff.

Øyvind Pedersen og medarrangøren (24) er tiltalt for brudd på både lotteriloven og straffelovens paragraf 383 om «lykkespill» på offentlig sted.

— Poker er ikke et lykkespill. Det ligger en matematisk og kalkulert vurdering i bunn for alt flink spillere gjør. Det er et ferdighetsspill, sier forsvarer Øystein Myre Bremset.

Kl. 13.30: Aktor legger ned sin straffepåstand, mens spilleren «18fatima» slipper å legge ned essen hun har på hånd for å vinne 130 kroner. - Poker i den formen vi spiller plukker elementene av tilfeldigheter fra hverandre. Det er ikke sikkert den med best hånd vinner, sier Pedersen.

Aktor mente imidlertid at vitnemålet til en av pokerdeltakerne demonstrerte at fru Fortuna hadde flere fingre med i pokerspillet.

— Vitnet erklærte selv å være Bergens dårligste pokerspiller. Likevel oppnådde han en 3. plass i en turnering. Det sier vel det meste om at dette er et lykkespill, mente aktor Berge.

De to tiltalte innrømmet straffskyld for ulovlig salg av alkohol i forbindelse med pokerturneringene, men begge nektet for å ha tjent penger på turneringene. De forklarte at poenget med spillingen var å ha det sosialt.

— Minsteinnsatsen var 300 kroner. Alle pengene havnet i potten og ble fordelt mellom vinnerne. Overskuddet fra ølsalget gikk med på å dekke husleien, forklarte Pedersen.

Kl. 14.30: Pedersen forlater rettslokalet. Samtidig tør ingen å vedde imot «18fatima», som vinner litt over en femtilapp på cyberpokeren. - Ifølge lotteriloven er også deltakelse i pokerturneringer straffbart. Alle som spiller poker om penger i Norge bryter loven, sier seniorrådgiver Bård Eikeset i Lotteritilsynet, som var blant de mange tilhørerne i rettssalen i går.

— I prinsippet vil kameratlag som spiller poker med pengepremier på kjøkkenbordet bryte loven, men her er det et spørsmål om myndighetens mulighet og ønske om å håndheve loven, sier Eikeset.

  • Hva da med dem som spiller for langt større summer på internett?

— Det er vanskeligere å avdekke dem, og til nå har det ikke vært et politisk ønske å kriminalisere nettspilleren. Men i prinsippet er det ikke noe forskjell, sier Eikeset.

I løpet av tiden rettssaken varte satset nettspillerne til sammen 71.000 norske kroner på ett av Betssons om lag 700 Texas Hold'em-pokerbord. Ifølge nyhetsbyrået ANB spilte nordmenn poker på nettet for mer enn tre milliarder kroner i fjor. Dommen i Midhordland tingrett faller i morgen.