— Jeg var redd og trodde jeg kom til å dø, forteller den nederlandske gutten.

Han ligger trygt under dynen i sengen på Haukeland universitetssykehus og smiler til foreldre og småbrødre. Den ene foten er fremdeles vanskelig å bevege, men ellers er Bas i fin form og har ingen smerter. Dermed fikk den dramatiske redningsaksjonen i Myrdal en særdeles lykkelig utgang.

— Jeg var sikker på at han hadde brukket noe. Det er utrolig at det gikk så bra, sier pappa Rob fra sidelinjen.

Ville holde steinen fast

Fredag ettermiddag skjedde uhellet som gjorde fjellturen til et mareritt for 14-åringen. Familien, som bor på en campingplass i Flåm, bestemmer seg for å ta toget opp til Myrdal. Der skal de nyte sensommerdagen i fjellet. I samlet flokk legger de fem i vei sørover fra jernbanesporet.

— Vi fulgte en vakker løype innover dalen. I enden fant vi en foss og guttene begynte å klatre oppover, forteller Rob Rijs.

Han og konen slår seg til litt lenger nede. Bas og tvillingbrødrene på elleve år fortsetter ferden på snø- og isdekke. Plutselig kjenner eldstemann at den store steinblokken han holder seg fast i er løs.

— Jeg trodde først at jeg skulle klare å holde steinen, men det gikk jo ikke. Den rullet over meg og jeg begynte å skrike, forteller han.

Skriker i smerte

Foreldrene kommer ilende til og skjønner med en gang at de ikke vil klare å få gutten løs på egen hånd. 14-åringen ligger klemt ned mot snøen, og steinen som ligger over magen og låret er ikke til å rikke. Rob ringer etter hjelp. Deretter blir familien stående som hjelpeløse vitner til 14-åringens smertehelvete. Først etter en halv time er det første helikopteret på plass

— Det føltes utrolig lenge. Jeg hadde guttens hode på skulderen og prøvde å avlaste han, men det var vanskelig, sier Rob.

Bas skriker av smerte og er på grensen til å miste bevisstheten flere ganger. Samtidig jobber hjelpemannskapene intenst for å få fjernet steinblokken. Den er for tung å løfte, så de prøver å stabilisere den ved hjelp av trestokker.

Takknemlige

Etter tre timer klarer mannskapene fra brannvesen og sivilforsvar å få gutten løs ved å grave ut snø og is under ham.

14-åringen blir fraktet med helikopter til Haukeland.

Grytidlig i går morges kom resten av familien etter. Allerede i kveld kan Bas bli skrevet ut. Nå ønsker han og foreldrene å takke hjelpemannskapene som gjorde at fjellturen tross alt fikk en lykkelig slutt.

— De gjorde en fantastisk jobb, sier Rob.

Hele familien er innstilt på å fortsette ferien i Norge, men klatring i bratte skrenter er det slutt på.

— Vi kommer til å holde oss i lavlandet, sier Rob.