Nå er to menn i 20-årene dømt til henholdsvis ett år og ni måneder og ett år og fire måneder i fengsel for det brutale ranet som skjedde i Sogndal sent i fjor høst.

— Dommen er bare rett og rimelig, sier offeret, en mann i 50-årene til BT.

Skrev huskelapp

Ranerne hadde sammen planlagt å slå til mot offeret, fordi de mente han oppbevarte mange våpen i hjemmet sitt. En av dem skrev til og med en «huskeliste» på en post it-lapp, ifølge dommen fra Sogn tingrett. Blant punktene var:

  • Finlandshette
  • Hansker (dobbel)
  • Spaning på hus
  • Sjekke at ingen nabo følger med
  • Svarte klær (nyvasket)
  • Sko?
  • DNA?

Hadde våpenkopi

Grytidlig en morgen dro de to sammen til offerets hjem. Med seg hadde de solbriller, hansker og hodeplagg til bruk for maskering. I tillegg hadde en av dem en såkalt softgun, som ser tilnærmet lik ut som en ekte pistol.

De ringte på døren, og idet mannen i 50-årene åpnet, kastet en av dem seg over ham. Mannen ble plassert i en sofa, og stripset og bundet rundt håndleddene.

Mens de holdt våpenkopien mot ham, krevde de to norske mennene på engelsk å få vite hvor mannen oppbevarte våpnene sine.

Da han svarte at han ikke hadde noen våpen, fikk han ifølge dommen minst to harde slag mot ansiktet. I løpet av ranet ble han påført brist i ribbein, fikk en blåveis og kløyvet leppen.

— Jeg trodde jeg skulle bli drept. Jeg satt der med en pistol i siden og ble tapet over munn og øyne. Det var helt ekkelt, sier mannen.

Tilbød ranerne kaffe

Av frykt for sitt eget liv fortalte mannen at han oppbevarte våpen i huset til et familiemedlem som bodde i nærheten. Han viste ranerne nøklene til dette huset, hvor det ikke var noen hjemme. En av ranerne tok med seg nøklene og tok seg inn i huset, men fant ingen våpen. Han tok imidlertid med seg tre kofferter fra huset.

Mens ranerne gjennomsøkte hans eget og familiemedlemmets hus, tilbød offeret seg å lage kaffe til dem - i håp om at de skulle roe seg ned.

Da de til slutt forlot huset, tok de med seg en globus og en rekke kniver, i tillegg til offerets mobiltelefon.

Tilbake satt mannen i 50-årene, tapet over munn og øyne med gaffatape. Dette gjorde de for å hindre at han raskt skulle få varslet politiet eller andre, forklarte ranerne i retten.

Mens ranerne stakk av, klarte offeret til slutt å komme seg til et nabohus der han fikk hjelp.

Må betale erstatning

Politiet ble varslet, og fordi offeret mente å ha gjenkjent en av gjerningsmennene, rykket politiet rett ut til denne mannens bolig. Der ble begge de tiltalte pågrepet.

— Jeg visste hvem den ene av dem var. Jeg kjente ham igjen på måten han gikk på, sier mannen.

Begge de to tiltalte er tidligere straffedømt, en av dem også for voldsforbrytelser.

Da de nylig møtte i Sogn tingrett, forklarte begge at de har et rusproblem, men at de nå ville søke hjelp for det.

Dommerne fant imidlertid ikke grunn til å gjøre deler av straffen mot dem betinget.

I tillegg til fengselsstraff må de to mennene betale ransofferet 75.000 kroner i oppreisning.

Mannen sier han ikke har hatt spesielle problemer etter hendelsen, men at han lurer på hva som skjer når ranerne slipper ut igjen.

— Jeg vet at de er harde på stoff, de to der. Jeg har tenkt på om de vil hevne seg fordi de ble tatt.