— Det var derfor han ikke meldte henne savnet, sier 33-åringens forsvarer til bt.no.

Da han ikke hørte mer fra Trine, trodde han at hun hadde etablert seg med en ny kjæreste på en annen kant av landet, hevder 33-åringen.

Se BTV-innslag

Han innrømmer at forholdet mellom de to var turbulent, men nekter for å ha opptrådt voldelig eller truende mot samboeren.

På spørsmål om 33-åringen har alibi for drapstidspunktet, svarer Riple:

— Han er rusmisbruker, og håper folk har forståelse for at det ikke er så lett for ham å huske hvor han var, så lenge etter.

Fengslet i fire uker

Bergen tingrett fant at det er skjellig grunn til å mistenke 33-åringen for drapet på Trine Frantzen. Han er varetektsfengslet i fire uker med brev- og besøksforbud.

33-åringen ba om betenkningstid før han bestemmer seg for om han vil påkjære kjennelsen.

Et par timer senere ble også 46-åringen fengslet i fire uker. Han er siktet for å ha hjulpet samboeren med å frakte bort liket.

— Min klient gir den samme forklaringen her i retten i dag som han har gitt tidligere. Han har ikke hatt noe med dette å gjøre, og påkjærer avgjørelsen, sier forsvarer Jostein Alvheim.

Politiinspektør Kaare Songstad ba om lukkede dører under begge fengslingsmøtene, og dommer Grethe Strandborg ga ham medhold.

— Selv om saken tidligere er omtalt i pressen, er det rettens oppfatning at den nå står i en annen etterforskningsmessig stilling, sa Strandborg før presse og tilhørere ble sendt på gangen.

Hemmelige dokumenter

Politiet er svært opptatt av at de to siktede ikke skal kunne snakke sammen, og har allerede gjort et forarbeid for at de to ikke skal sitte varetektsfengslet i samme fengsel.

Heller ikke 33-åringen selv og hans forsvarer fikk være til stede under hele fengslingsmøtet. Årsaken er at politiet av hensyn til etterforskningen ikke vil røpe hva slags beviser de har før 33-åringen er avhørt. Forsvarer Jørgen Riple har fått tilbud om innsyn i disse dokumentene under forutsetning av at han ikke viderebringer opplysningene til sin klient. Advokaten har imidlertid takket nei til dette.

Nekter skyld

33-åringen nekter straffskyld, ifølge sin forsvar Jørgen Riple.

— Min klient ønsker å samarbeide med politiet, men erkjenner ikke straffskyld, sa Riple tidligere denne uken.

33-åringen har imidlertid ikke vært i avhør ennå, fordi han ikke har fått sove mens han sitter på glattcelle hos politiet.

– Jeg har anbefalt ham å ikke la seg avhøre før han er uthvilt. Nå er han veldig trøtt, sa Riple til bt.no i går.

Heller ikke under fengslingsmøtet ga 33-åringen noen forklaring.

- Hjalp med liket

En 46-åring fremstilles også for varetekt i Frantzen-saken i dag. Fengslingsmøtet pågår nå. 46-åringen ble pågrepet tirsdag, og var først siktet for drap.

I går endret politiet imidlertid siktelsen til såkalt «etterfølgende bistand». De mener 46-åringen hjalp 33-åringen med å fjerne liket av Trine.

Den siktede 46-åringen er ifølge sin advokat fortsatt åpen for å forklare seg, men har ikke vært i avhør siden han forklarte seg for politiet da han ble pågrepet. Da hadde han ikke forsvareren sin med seg.

— Det er selvfølgelig en lettelse for min klient at siktelsen er endret. Det er stor forskjell på å sitte siktet for drap og for det de mener han har gjort nå, sier advokat Jostein Alvheim, som forsvarer 46-åringen.

- Vet hvordan hun ble drept

Politiet har ifølge Songstad etterforsket intenst i dagene etter pågripelsen, og mener de nå vet hvordan Trine Frantzen ble drept.

Siden det verken finnes et lik eller andre avgjørende teknisk spor i saken, må det bety at politiet har en eller flere troverdige kilder som har fortalt hvordan drapet skjedde.

bt.no presiserer: Ved en feiltakelse fremsto uttalelsene fra forsvarer Jørgen Riple i en tidligere versjon av denne artikkelen som de kom fra den siktede 33-åringen selv. bt.no beklager feilen.

LIV SOLLI OKKENHAUG (mms)
Rune Sævig (arkiv)