• Alt kom opp igjen da jeg fikk vite at han anket, sier 18-åringen.

Gutten fra Hordaland er første vitne ut i ankesaken mot Erik Andersen. Fra vitneboksen fortalte han hvordan han reagerte da han i sommer hørte at Andersen var dømt i Follo tingrett.

— Jeg ble selvfølgelig glad da jeg fikk den meldingen, og trodde det var over. Men så gikk det noen måneder, og så fikk jeg vite at jeg måtte inn og vitne igjen. Og da kom det opp igjen det jeg trodde jeg hadde lagt bak meg, sa gutten.

Han fortalte i formiddag nok en gang om overgrepet han skal ha blitt utsatt for i en svømmehall høsten 1999.

Andersen ble den gang pågrepet og siktet ikke lenge etterpå, men saken ble henlagt.

I et dommeravhør fortalte den da 7 år gamle gutten om det han hadde opplevd, men statsadvokaten mente det ikke kom klart nok frem i avhøret om det var et overgrep som hadde skjedd.

Les også: Nekter fortsatt

Motanmeldelse

Etter at Erik Andersen ble pågrepet i 2008, ble gutten avhørt på ny, og ga en mer detaljert forklaring. I tingretten ble Andersen dømt for å ha voldtatt gutten.

Andersen nekter for at han har begått noe overgrep mot gutten, og anmeldte på et tidspunkt også 18-åringen for falsk forklaring.

I retten i dag spurte politiadvokat Jorid Kile Berg 18-åringen om det kan være noen mulighet for at han husker feil om hva som egentlig skjedde.

— Nei, svarte 18-åringen bestemt.

Andersen har forklart at han møtte gutten i dusjen, men at han bare hjalp ham med å fjerne såpe fra øynene.

— Det er jo det han sier. Jeg forteller det jeg opplevde, hva mer kan jeg si, sa gutten da han i dag ble konfrontert med Andersens versjon.

Torde ikke gå ut

Han beskrev for retten hvilken belastning saken har vært for ham - spesielt etter at den ble hentet frem igjen i 2008 og ble en del av lommemannsaken.

— Etter at det skjedde, gikk jeg mye og tenkte på det, men så gikk det bedre noen år. Men da det om opp igjen, kom det tilbake. Og mye sterkere, sa han.

Gutten fortalte at han var redd for å gå ut av huset, og at han fikk angst av å tenke på at folk skulle få vite hva han hadde opplevd.

— Jeg visste at folk visste om ting. Det var få som visste noe da det skjedde, men da dette med lommemannen kom opp, så gikk folk og snakket om det og fortalte til hverandre, sa han.

Les også: - Gruer seg til å vitne igjen

- Godt å fortelle

18-åringen forklarer seg for lukkede dører i retten. Pressen får følge forklaringen hans fra et annet rom, mens Erik Andersen må sitte helt bak i rettssalen, slik at gutten slipper å se ham mens han forklarer seg.

Ifølge 18-åringen har han aldri i detalj fortalt noen hva som skjedde, før han i 2008 ble kalt inn til nytt avhør.

— Avhøret var første gang jeg klart å sette ord på det. Det var godt å fortelle det til noen, men samtidig er det jo ikke noe kjekt å snakke om, sa han.

Så dommeravhøret

Dommerne og juryen fikk i dag også se dommeravhøret som ble gjort med gutten i 1999.

Å se avhøret av den lille gutten gikk sterkt inn på flere tilhørere da saken var oppe i tingretten i fjor. Også flere av jurymedlemmene så i dag ut til å synes det var ubehagelig å se syvåringen fortelle om det han skal ha opplevd.

I avhør i 2008 fortalte gutten i større detalj om hvordan overgrepet skal ha skjedd, enn det han gjorde som syvåring.

Erik Andersens tidligere forsvarer argumenterte i tingretten sterkt for at dette tyder på at Andersen aldri har begått noe overgrep mot gutten.

— Jeg torde ikke å si noe om det, jeg visste ikke hvor alvorlig det var. Jeg syntes det var ekkelt å fortelle om det som hadde skjedd, sa gutten da han i dag ble konfrontert med forskjellen mellom avhørene.

Også Andersens nye forsvarer Petar Sekulic var opptatt av forskjellen mellom avhørene i retten i dag.

— Kan det være at du husket bedre hva som skjedde da du forklarte deg i 1999, enn det du gjør i dag, spurte han.

— Nei. Som sagt, jeg husker det jeg har fortalt i dag, svarte 18-åringen.