Den 38 år gamle tidligere entreprenøren var i går førstemann ut til å forklare seg i rettssaken mot seks menn som til sammen er tiltalt for import av 200 liter av det narkolistede stoffet GBL.

Han har som den eneste av de hovedtiltalte delvis erkjent straffskyld for alle GBL-bestillingene som er omtalt i tiltalen. Første bestilling ble levert av to polske kurerer i månedsskiftet mars-april i fjor, ifølge 38-åringen. En av polakkene hadde tidligere arbeidet for 38-åringens byggefirma, og 38-åringen var ifølge sin forklaring den som holdt kontakten med den polske mannen og gjorde bestillingen på vegne av en annen person som han ikke vil navngi.

— Lovlig i Polen

— Jeg gjorde dette som en vennetjeneste, og fikk aldri noen fortjeneste av det, sa 38-åringen.

Han sier han ikke visste hva GBL var, da han gjorde den første bestillingen.

— Jeg ante ikke engang om det var fast eller flytende, men fikk beskjed om at det var lovlig i Polen, og ble solgt på bensinstasjoner. Jeg visste ikke da at det sto på noen narkotikaliste. Jeg hadde lest i media at det var et legemiddel, og hadde fått med meg at det hadde skjedd overdoser. Men jeg hadde ikke sett noe om at det var ulovlig, sa han.

GBL ble oppført på narkotikalisten 24. mars i fjor, en drøy måned før leveransen kom til Bergen.

Ble avlyttet

Da de to polske mennene på ny var på vei til Norge med et parti GBL noen dager senere, ble de stoppet i tollen i Sverige. De ble raskt koblet til 38-åringen i Bergen, og politiet satte i gang avlytting. Noen dager senere ble han og flere andre av de tiltalte pågrepet og varetektsfengslet. Senere samme sommer ble de løslatt, og fortsatte ifølge tiltalen med narkovirksomhet.

Den siste GBL-leveransen 38-åringen har erkjent skyld for ble stanset på Søfteland i august i fjor. Da hadde han fått med seg at stoffet var ulovlig, vedgikk den tiltalte i sin forklaring.— Men det bør klart fremgå av telefonavlyttingen at jeg ikke var spesielt fornøyd med å gjøre dette, og ga klar beskjed om at jeg ikke ville være med på det lenger, sa han.

Statsadvokat Arild Oma konfronterte i går 38-åringen med en rekke opptak av avlyttede telefonsamtaler, som han mener underbygger at GBL-importen har foregått i regi av en påstått kriminell organisasjon ved navn Squad22. Blant annet trakk Oma frem en samtale der en narkokurer forteller at han tok på seg en transportjobb for å bli kvitt gjelden til "gjengen".

- En vennegjeng

38-åringen benekter på det sterkeste at Squad22 var noen kriminell organisasjon, men mener det var en vennegjeng. Han forklarte i går hvordan han under en fyllekule endte opp med en Squad22-tatovering, men avviste at den sto for noen gjengsymbolikk.

— Jeg er ikke stolt av den i dag, og vil få den fjernet. Jeg var så full da jeg fikk den at jeg sovnet og ikke enset at jeg fikk den. Betydningen av den har aldri brydd meg så mye, for meg var det en vennegreie, sa han.

Ifølge 38-åringen har han i ettertid hørt at en straffedømt mann fra Bergen, som ikke er tiltalt i denne saken, har skrytt av at Squad22 skal være en kriminell gjeng.

— Han hadde en tilsvarende tatovering, og løp rundt på byen og lagde bråk. Han viste tatoveringen til folk og sa at hvis dere rører meg, så kommer gjengen min og tar dere. Slik jeg ser det lagde han en fantasigjeng, det var bare rus og dop og dritt med ham, sa entreprenøren.