• Han kommer til å drepe meg, var det siste Trine Frantzen (32) skal ha sagt til søsteren Mona. Dagen etter var hun sporløst borte.

DAG IDAR TRYGGESTAD GARD STEIRO

Tre og en halv måned etter at Trine forsvant sporløst fra Lerkevegen på Søfteland i Os endret politiet sakens status fra forsvinning til mulig drapssak.

Altfor sent, mener Trines familie.

— Politiet på Os har virket helt uinteressert selv om vi har gitt dem mange detaljer som peker i retning av at Trine er utsatt for noe kriminelt, sier søsteren Janicke Frantzen til BT.

- Trine er drept

Hjemme i stuen på Askøy sitter hun og søsteren Mona i sofaen. Fortvilet og sorgtunge over at søsteren er borte, men likevel lettet over at politiet nå endelig tar saken på alvor.

— At Trine var narkoman skal ikke bety at hun ikke tas alvorlig. Det var det som skjedde på lensmannskontoret på Os. Nå har heldigvis andre i politiet sett på saken og kommet til at den skal etterforskes som drap. Trine er drept, hun er ikke i live, innser søstrene.

På hjørnebordet blafrer et stearinlys til minne om en livsglad jente som slet med rusproblemer og som konstant var redd for at det ville skje henne noe.

— På lensmannskontoret både på Askøy og Os ligger det flere anmeldelser om vold og trusler. Dette har politiet visst hele tiden uten at de har gjort noe. Nå frykter vi at bevis har gått tapt og at den som tok fra oss Trine ikke vil bli tatt, sier Jannicke.

Mona nikker.

— Vi vil ha svar på hva som skjedde med lillesøsteren vår. Hun har en sønn som har mange spørsmål, og en mor og en stefar som ikke kommer seg videre uten de får svar.

- Redd represalier

Trine skal ha fortalt søstrene sine at hun fryktet en mann. Han skal ha truet henne og brukt vold. Det skal ha pågått lenge.

— Trine anmeldte dette flere ganger, men trakk anmeldelsene senere. Hun var redd for represalier, forteller søstrene.

Disse opplysningene ga de til politiet i avhør 18. mai, dagen etter at sosialtjenesten i Os hadde meldt henne savnet. For søstrene er det umulig og forstå at politiet ikke foretok seg noe, utover å avhøre den aktuelle mannen samt andre i Trines omgangskrets.

Anmeldelse hjalp

Før sommeren fikk Janicke beskjed av politiet om at saken ville bli nedprioritert dersom det ikke kom inn nye opplysninger.

— Jeg gikk fra sorg til forbannelse. Jeg forlangte et møte med politiet i Bergen samtidig som jeg anmeldte lensmannskontoret på Os for tjenesteforsømmelse. Jeg er ikke i tvil om at dette er grunnen til at saken nå blir tatt alvorlig, sier Janicke.

— Hvorfor skal en hardt prøvd familie måtte kjempe så mye? Tenk om vi hadde gitt opp? Da hadde saken blitt henlagt. Det er ikke slik det skal være i samfunnet vårt, sier Mona.

At drevne drapsetterforskere nå skal jobbe med saken har gitt nytt håp til familien.

— Trine får vi ikke tilbake, men vi kan få et svar på hva som skjedde med henne. Jeg håper de finner henne, sier Mona.

— Ja, vi er optimister nå, sier Janicke.

VIL HA SVAR: Det er en blanding av sorg og lettelse hjemme hos Janicke Frantsen. Nå håper hun, søsteren Mona (til høyre) og resten av familien at de endelig skal få svar på hva som har skjedd med søsteren Trine. - Vi er glade for at politiet endelig tar saken alvorlig, men vi er redde for at det er for sent.<p/>FOTO: BJØRN ERIK LARSEN