— Denne broen trenger vakthold 24 timer i døgnet. Når vi er på vakt, hopper ingen. Vi har fulltidsjobber, men vi har ikke samvittighet til å gi oss. Det er psykisk svært tøft å slåss med selvmordskandidater. Vi krever at kommunen må få på plass vakthold frem til det kommer skikkelig sikring på broen, sa Frode Larsen (43) under aksjonen ved kommunehuset på Kleppestø på Askøy i ettermiddag.

— Føler oss dolket i ryggen

Larsen sier at det vil ta minst to og et halvt år å få på plass sikring. Det skyldes blant annet at det må foretas en grundig bygningsteknisk undersøkelse før sikring kan settes opp.

Aksjonen begynte som en Facebook-aksjon etter flere selvmord fra broen. Gruppen har nå 11.200 medlemmer.

— Ordføreren nekter å gi oss tilsvar på henvendelsene vi har sendt henne. Vi kjenner oss dolket i ryggen.

Aksjonen varte i 15 minutter.

- Synd de vender oss ryggen

Ordfører Siv Høgtun (H) sier at denne saken har vært på dagsorden i lang tid. Hun sier de ikke har mottatt noen direkte henvendelser fra denne gruppen. Hun vet bare om dem fra Facebook.

— Det er synd at de skal vende oss ryggen. Og det er forferdelig tragisk at folk ender livet sitt på Askøybrua. Samtidig er det trist at vi ikke klarer å samarbeide om å løse dette problemet, sier Høgtun.

-Jeg har ikke snakket direkte med denne gruppen. Vi har ingen intensjoner om å gå til angrep på dem. Jeg har gjort det jeg kan gjøre. Jeg har hatt møter med Statens vegvesen og fylkeskommunen og diskutert denne saken for å få fysisk sikring på plass.

Hun sier det er Hordaland fylkeskommune som har ansvar for sikring av broen. Statens veivesen må komme med løsningen for sikring på denne veien.

- Er du enig med gruppen i at broen trenger vakthold 24 timer i døgnet?

— Jeg vet ikke om kontinuerlig vakthold er løsningen. Hvis det skal være vakthold der, må det være profesjonelt. Politiet kan dokumentere at de har flere utrykninger etter at denne Facebook-gruppen skapte stor oppmerksomhet om broen. Det er jeg nødt til å forholde meg til, sier ordføreren.

SNUDDE RYGGEN TIL: De ti aksjonistene sto utenfor kommunehuset i femten minutter onsdag ettermiddag.
Ylva Seiff Berge