Skattesaken er foreldet, men Solberg mener han likevel bør gjøre opp for seg.

– Han bør rydde opp og ta kontakt med skattemyndighetene. Alle som snyter på skatten sender dårlige signaler, dette er veldig beklagelig, sier Solberg.

Hun er skuffet over Ditlev-Simonsen, men vil ikke svare på om han bør trekke seg som ordfører så kort tid før valget.

– Det får være opp til Per Ditlev-Simonsen å avgjøre, men han kan vanskelig representere Oslo Høyre i valgkampen etter dette.

– Bør han betale pengene tilbake?

– Det hadde iallfall jeg gjort, sier Solberg, som lørdag formiddag var i Drammen for å markere Høyres offisielle valgkampåpning.

– Ikke svekket

Erna Solberg er enig med SV-leder Kristin Halvorsen som mener Per Ditlev-Simonsen har begått et alvorlig tillitsbrudd.

– Ja, det er et tillitsbrudd. I Høyre mener vi at alle mennesker bør betale skatten sin og følge lover og regler.

Solberg sier hun gjerne ville ha vært denne saken foruten, men understreker at hun ikke tror at den har svekket Høyre som parti.

– Nei, det tror jeg ikke. Vi kan ikke la dette gå ut over vår valgkamp. Vi må huske at Per Ditlev-Simonsen har gjort en formidabel jobb som ordfører i Oslo gjennom mange år. Dette skjedde lenge før han ble ordfører, sier Solberg.

– Burde han ha fortalt om dette tidligere?

– Jeg forstår det slik at han forsøkte å rydde opp også på 1990-tallet, men det er klart at det hadde vært bedre om vi hadde visst om dette tidligere.

– Valgforsker Frank Aarebrot mener Per Ditlev-Simonsen må oppgi størrelsen på beløpet han har unnlatt å skatte av. Er du enig i det?

– Dette er først og fremst et spørsmål mellom ham og skattemyndighetene, og jeg forventer at han rydder opp. Vi er ikke glad for tillitsvalgte som ikke har orden i sine skattesaker, sier hun.

Skal forklare seg

Per Ditlev-Simonsen skal forklare seg om unndragelsen av skatt og kontoen i Sveits til forretningsutvalget i Oslo kommune mandag.

– Jeg setter sammen en redegjørelse som jeg legger fram for forretningsutvalget i Oslo kommune, som møtes mandag, sier ordfører Per Ditlev-Simonsen i Oslo til dn.no.

Han vil foreløpig ikke kommentere Erna Solbergs anmodning om at han bør trekke seg fra valgkampen.

– Jeg visste ikke at Erna Solberg har uttalt dette. Jeg har ingen kommentar nå, men vil gjerne få lov til å tenke litt på det, sier Oslo-ordfører Per Ditlev-Simonsen til NTB.

Oslo-ordføreren innrømte fredag kveld at han har hatt penger på konto i Sveits som han ikke har skattet av til norske myndigheter. Men han er ikke sikker på om han husker hvor mange penger han hadde plassert i Sveits.

– Nei, det er det jammen ikke sikkert at jeg gjør, sier Ditlev-Simonsen til NTB.

Lien, Kyrre
FÅR PEPPER: - Han kan vanskelig representere Oslo Høyre i valgkampen etter dette, sier Erna Solberg.
Erichsen, Jarl Fr.