Mannen syklet på en hvit og svart sykkel fra Skuteviken mot sentrum, meldte operasjonsleder Inger Myrtvedt ved Hordaland politidistrikt kl. 21.02 tirsdag kveld.

Politiet fikk melding om hendelsen kl. 20.48, men etter å ha søkt rundt i området, avsluttet de først letingen kl. 21.15.

Tok opp igjen jakten

— Vi ser etter ham når vi er ute og kjører, men vi har avsluttet den organiserte letingen siden det er gått såpass lang tid. Totalt hadde vi fire biler ute, sa Myrtvedt da.

De kan i verste fall bli skutt av politiet

Ronny Lentføhr, operasjonsleder, om personer med våpenkopier

- Hvem meldte fra om den væpnede personen?

— En forbipasserende som observerte personen og mente han så et våpen. Vi vet ikke om han faktisk var bevæpnet, men vi ville selvfølgelig sjekke meldingen.

— Noen spesielle kjennetegn? - Ingen spesielle kjennetegn som vi vil de gå ut med.

Fulgte etter

Nærmere kl. 21.40 ble en mann som kunne passe til beskrivelsen observert ved et rødt bygg på Koengen.

Flere politibiler rykket ut igjen, og klokken 22.50 så politiet en syklist på området og fulgte etter ham.

Seks minutter etter var aksjonen avblåst.

— Vi har fått melding om at rett mann er tatt, sier operasjonsleder Inger Myrtvedt.

Mannen er 40 år, opplyser politiet.

Colt-kopi

Ifølge politiloggen hadde mannen en gassdrevet kopi av en Colt-pistol på seg.

— Han vil bli anmeldt for vold mot offentlig tjenestemann, skriver Myrtvedt på Twitter.

Påtroppende operasjonsleder, Ronny Lentføhr, sier politiet var bevæpnet under pågripelsen av mannen.

— Da trekker han dette våpenet mot politiet. Flere patruljer kom til og fikk avvæpnet mannen. Der og da opplevde nok politifolkene dette som et skarpt våpen. Det er dilemmaet med alle disse våpenkopiene som vi kommer over på gaten, sier Lentføhr.

Ingen ble skadet i aksjonen.

- Livsfarlig

- Hva tenker du om slike situasjoner med våpenkopier involvert?

— Det er farlig. Det er et under at det så langt ikke er gått galt. Når noen oppfører seg slik at politiet bevæpner seg, og så trekker et våpen, kan de i verste fall bli skutt av politiet. Det gjelder også denne karen.

- Hvorfor går det ikke galt oftere?

— Generelt, og uten å gå i detalj, er det fordi vi er drillet i å løse slike situasjoner litt på avstand - for å unngå at politifolkene selv havner i en nødvergesituasjon.

— Er du to-tre meter unna en person som trekker våpen, vil en politimann kunne svare med å skyte. Men er du 20-25 meter unna, er du ikke midt oppi situasjonen.

Lentføhr oppfatter norsk politi som «svært disiplinert» i slike situasjoner - og mener det er grunnen til at det ikke går galt oftere.

- Kan i verste fall være død

Observajsoner av personer med våpen er en evig hodepine for politiet. I forbindelse med en væpnet aksjon 19. mars i år, der en mann avfyrte flere skudd i luften ved Lyderhorntunnelen i Bergen, uttalte politiadvokat Helge Vigerust dette til BT:

«Før eller senere vil en eller annen person i Norge bli skutt på grunn av slik oppførsel. Polititjenestemennene rykker ut på slike saker hele tiden, og er proffe. Samtidig skal det ikke mer til enn at én idiot peker på politiet, så kan han i verste fall være død. Softgun og andre våpenetterligninger på offentlig sted er rett og slett helt vanvittig. For politiet er det et kjempedilemma.»

Kun elleve dager etter Lyderhorn-episoden, måtte politiet igjen væpne seg og aksjonere. En mann ble da observert gående langs E39 på Stord - angivelig mens han pekte eller siktet på biler med våpen. Mannen ble aldri funnet igjen.

Satt i forvaring

Laila Skeide, jourhavende ved Hordaland politidistrikt, ønsket ikke å uttale seg nærmere om saken til BT tirsdag kveld.

— Vi har tatt en mann i 40-årene etter meldingen om at han hadde våpen. Han er pågrepet og satt i fengslig forvaring. Pistolen viste seg å være en våpenkopi, sier Skeide.

- Vil han bli vurdert fremstilt for varetektsfengsling?

— Det vurderes alltid. Men du må nesten ta det opp med de som skal følge opp saken onsdag.