— Jeg skal knuse brilleglassene inn i trynet ditt.

— Du er kanskje sjef her inne, men ute er det jeg som er sjef.

Ved siden av grove skjellsord er dette noen av de truslene som den 33 år gamle tidligere bokseren og torpedoen er tiltalt for å ha kommet med mot betjenter i Bergen fengsel.

I retten med håndjern

33-åringen ble pågrepet av politiet i mars 2008 etter at han hadde blitt hyret inn av et prøvemedlem i Union MC for å kreve inn penger. Til sammen ble to menn forsøkt truet til å betale 420.000 kroner. I stedet for å betale gikk de to mennene til politiet. 33-åringen og MC-prøvemedlemmet ble pågrepet og fengslet.

I rettssaken mot 33-åringen i november 2008 ble han ført inn i rettssalen med håndjern festet til et belte om livet. Bakgrunnen var frykt for klammeri med politifolkene som skulle følge ham i retten. I tillegg var truslene han nå må møte i retten for, under etterforskning. Brenne ned cellen

Ved flere tilfeller skal 33-åringen ha ringt via callingsystemet i fengselet og brølt skjellsord til fengselsbetjentene, kommet med trusler om å sette fyr på cellen og å «knuse trynet» på første vakt som åpnet døren.

  • Neste gang du kommer inn her, så får du varige men, og jeg får sikkert forvaring, men det driter jeg i, skal 33-åringen ha uttalt til en betjent.

33-åringen som også har bakgrunn som bokser, skal ha sparket og spyttet mot flere av de ansatte i fengselet. Ved en anledning skal han ha stått og skreket i luftegården mot en kvinnelig betjent at hun var en «forbanna hore». Økende problem

Vold og trusler mot ansatte i kriminalomsorgen har vært et økende problem de siste årene. Tall fra Kriminalomsorgens sentrale forvaltning viser at antall rapporterte trussel- og voldssaker har økt med rundt 50 prosent på fire år, fra 189 i 2004 til 286 i 2008, meldte TV 2 tidligere i år.

Per Sigurd Våge, leder for kriminalomsorgen i region Vest, sier at de det siste året har hatt flere stygge volds- og trusselsituasjoner mot de ansatte i fengselet.

-Noe har det vært alltid vært, men denne høsten har det vært styggere episoder enn vanlig. Vi har også sett stygge eksempler på vold mellom innsatte, sier Våge. Mest psykisk vold

I den siste tilgjengelige rapporten fra Kriminalomsorgens utdanningssenter fra mars 2009 blir tall fra 2007 analysert. En rapport som vurderer tallene fra 2008 er snart klar.

  • Vi ser at volden mot ansatte er blitt mer kompleks de siste årene. De ansatte lever i en krevende hverdag spesielt knyttet til flerkulturelle utfordringer og fanger med psykiske lidelser, sier seniorrådgiver Tore Rokkan ved Kriminalomsorgens utdanningssenter.

Rapportene som er utarbeidet viser at det spesielt er den psykiske volden som øker, mens legemsvolden går noe tilbake.

Eksempler på psykisk vold er for eksempel verbale trusler.

  • Vi regner med store mørketall på dette området. Det er nok ikke alle forhold som blir rapportert sentralt, sier Rokkan.

KILDER: HORDALAND POLITIDISTRIKT OG KRIMINALOMSORGENS UTDANNINGSSENTER