Et av de eldste og mest prestisjetunge universitetene i Storbritannia, University College of London, har effektivt avbrutt sitt Erasmus-samarbeid med Universitetet i Bergen på bakgrunn av forhold som ble avdekket da en 21-årig kvinnelig student reiste til Fantoft studentby i august.

Kvinnen, som ønsker å være anonym, dro til Norge som del av sin fireårige norskundervisning på University College of London. Hun fikk plass i 10. etasje i en høyblokk på Fantoft. Men oppholdet ble kortvarig.

— Så snart hun hadde funnet hybelen sin, plasserte hun kofferten på sengen, låste døren og gikk ut i korridoren for å ringe sin mor i England. Da hun etter 20 minutter kom tilbake, oppdaget hun at noen hadde vært inne på rommet og rotet rundt i kofferten hennes. Hun ble veldig redd for hva som kunne skje henne om natten og derfor bestemte hun seg i stedet for å ta inn på et pensjonat i byen, forteller en tydelig rystet Margrethe Hoddevik Alexandroni.

Hoddevik Alexandroni har undervist norsk på University College of London i 10 år. Aldri før har hun hørt om lignende episoder fra de mange studentene som reiser til Norge i tredjeåret.

- Kunne blitt drept

— At døren hele tiden var låst gjør ikke saken bedre. Gud vet hva som kunne ha skjedd hadde hun blitt der natten over. Hun har selv fortalt meg at hun følte seg redd for at noen kunne komme seg inn til henne. Hun følte seg rett og slett utrygg.

— Det er mange som sier de trives på Fantoft. Dere overreagerer ikke?

— Nei, ikke på noen måte. Hva om hun var blitt voldtatt? Eller drept? Det kunne ha skjedd, og det ville ha blitt en kjempeskandale. Etter det som har skjedd ville det vært totalt uforsvarlig å sende flere unge kvinnelige studenter til Bergen. Hadde jeg gjort det likevel, ville det ha vært grov tjenesteforsømmelse, sier Hoddevik Alexandroni.

«Skittent og segregert»

I et brev til sin lærer skriver 21-åringen følgende om boforholdene på Fantoft: «Jeg var sjokkert over standarden på rommet. Det var skittent og luktet. Det virket som om ingen hadde vasket ut etter den forrige leietakeren.

Madrassen var tynn og loslitt. I korridoren var det graffiti på veggene...»

Videre skriver hun: «Mitt andre klagepunkt når det gjelder Fantoft er at jeg så og møtte veldig få nordmenn. Jeg dro til Norge for å lære norsk, og i dette henseendet er ikke Fantoft stedet man bør dra. Slik jeg opplevde det er det her snakk om segregering - vi utenlandske studenter skal ikke omgås eller bo sammen med norske studenter.»

Taper ikke på brudd

Norsklektoren synes dette er en trist og vanskelig sak. Men rent praktisk går det ikke utover tilbudet til de andre norsk-studentene.

— Studentene vi sender til Norge er veldig unge. De fleste har så vidt fylt 20 år. Hvis jeg hadde en datter, ville jeg ikke sende henne til en plass der hun ikke føler seg trygg. At vi slutter å sende studenter til Bergen er ikke noe stort tap for oss. Vi sender dem til Oslo og Tromsø i stedet. I øyeblikket har vi to gutter og en jente i Tromsø, samt en jente i Oslo. Vi har ikke hørt annet enn at de stortrives, sier Hoddevik Alexandroni.

21-åringen har ingen planer om å reise tilbake til Norge med det første. Mens klassekameratene lærer norsk i Tromsø og Oslo, skal hun riktignok fortsette å lese pensum i London. - Det som har skjedde i Bergen er veldig trist for henne. Hun har fått studieåret sitt i utlandet ødelagt. Hun ble veldig traumatisert. Men jeg skal hjelpe henne og jeg tror hun skal greie å bestå tredjeåret, sier Hoddevik Alexandroni.

SJOKKERT: Lektor i norsk ved University College of London, Magrethe Hoddevik Alexandroni, er rystet over boforholdene på Fantoft Studentby. - Det er uforsvarlig å sende unge jenter til et sted der folk kan ta seg inn på rommene deres om natten, sier Hoddevik Alexandroni til Bergens Tidende.
FOTO: SCAN PRESS LONDON