• Jeg sitter mye inne alene. Jeg tør ikke å vise meg blant folk, sier offeret som vitnet mot Erik Andersen.

Den nå 17 år gamle gutten gråt da han vitnet mot Erik Andersen i Follo tingrett i dag. Han fortalte hvordan den påståtte voldtekten i 1999 har påvirket han i ettertid. Han fortalte blant annet om søvnproblemer og redsel for å gå ut.

— Alle vennene og folk rundt meg vet hva som skjedde. Jeg liker ikke å vise meg blant folk.

- Hvordan er ditt sosiale liv da? , spurte bistandsadvokat Beate Hamre.

— Jeg sitter mye inne alene, svarte gutten.

— Jeg tenkte mye på det frem til ungdomsskolen, men så tenkte jeg lite på det i en periode. Da saken kom opp igjen ble alt mye verre, fortalte gutten fra Sotra.

På ferie

Han forteller at han var i utlandet på ferie da han leste på en nettavis at den såkalte Lommemannen var pågrepet i januar 2008. Forsvarer Gunhild Lærum spurte om han har lest mye om Lommemannen i mediene, men det avviste han. Han har heller ikke ønsket å lese saksdokumentene i sin egen sak.

— Det er veldig tøft å lese om det, det er som om man opplever det igjen. Jeg blir lei meg når jeg ser sakene om det og slår av TV-en.

- Er det en tilleggsbelastning at din sak er en del av Lommemann-saken? spurte bistandsadvokat Line Ingebriktsen.

— Ja, alle vet om Lommemannen. Det gjør det mye verre, det er i media hele tiden.

- Hadde det vært lettere hvis saken din var uavhengig av dette sakskomplekset?

— Ja, svarte 17-åringen.

- Ikke noe å lyve om

Det er tydelig at gutten er ubekvem når han blir bedt om å fortelle i detalj om overgrepet han skal ha blitt utsatt for. Det er bare moren og en tidligere kjæreste han har delt historien med. Han forteller at han ikke ønsket å forklare seg for politiet eller vitne i retten.

— Jeg ville jo ikke gå i avhør. Det var veldig vanskelig å snakke om det. Jeg har ikke lyst til å være her heller, det er bare noe jeg må.

Etter avhøret i november 2008, begynte gutten å gå til psykolog.

Bistandsadvokaten hans konfronterte ham med at Erik Andersen mener han lyver.

— Det er ikke noe å lyve om, det er såpass alvorlig, svarte 17-åringen.

Opptak av syvåring

Etter lunsj ble det vist frem et videoopptak av politiavhøret av gutten som ble gjort i desember samme år som overgrepet skal ha funnet sted. Den da syv år gamle gutten fortalte om en episode som ligner på det han forteller om i dag, men med færre detaljer om selve overgrepet.

Mens opptaket ble vist var det helt stille i presserommet, og flere journalistar var sterkt preget av situasjonen.

Retten fikk også se fotokonfrontasjonen som ble utført i fjor. Den da 16 år gamle gutten fikk se to sett av bilder fra ulike tidsperioder, hvorav Erik Andersen var en av personene på bildene. Gjerningsmannen som han pekte ut, var ikke Erik Andersen.

— Jeg var ikke sikker, jeg syntes alle så nesten like ut, forklarte gutten retten etterpå.

Dommeren spurte han om han har noen formening om hvem som er gjerningsmannen, og 17-åringen svarte at han mener det er Erik Andersen.

Andersen vil nå få anledning til å forklare seg om forholdet på Sotra, som er det første punktet i den omfattende tiltalen mot ham.

Andersen er tiltalt for overgrep mot 66 gutter. Han har helt eller delvis erkjent skyld for 16 forhold, men nekter straffskyld for voldtekt.

bt.no følger rettssaken

Lommemann-saken i går: