— Jeg synes det er helt topp at politiet advarer, for kvinner tenker ikke nødvendigvis over farene ved å gå alene, sier Trude Wilhelmsen (28).

Hun og venninnen Susanne Johnsen (22) synes det er skremmende at det har skjedd åtte seksuelle overgrep i Bergen de siste tre ukene.

Har mobilen klar

— Jeg går aldri alene i mørket, men sørger for å bli fulgt hjem. Før tenkte jeg aldri at det var farlig å gå alene i min egen by. Men etter å ha lest om voldtektene i avisen, tenker jeg at det kan skje meg også, sier Johnsen.

Venninnene arbeider i restaurantbransjen, og er ofte ferdige på jobb sent om natten. Trude Wilhelmsen går fortsatt hjem etter jobb, men sier at hun er redd.

— Når jeg går alene, har jeg alltid mobiltelefonen klar i tilfelle noe skulle skje. Hvis det går en mann bak meg, snur jeg meg hele tiden for å se hva han gjør, sier hun.

Les også:

Slike gutter kan bli overgripere **| Voldtekter trigger nye voldtektsmenn |

Video: Provosert av voldtektsadvarsel**

RV-politiker Torstein Dahle mener at det er en stor fallitterklæring at en myndighetsperson som Tove Lian Mathiesen ber kvinner om å ikke gå alene i mørket.

— Lian Mathiesens advarsler er sikkert i beste mening, men det er en skandale at kvinner skal måtte legge om livsførselen sin som følge av voldtektene. Overgriperne skal ikke styre kvinners liv. Dette er jo nærmest et portforbud, sier Dahle.

Han får støtte av Jette Christensen, nestleder i Arbeiderpartiet.

— Man kan ikke løse problemene med å si at halvparten av Bergens befolkning ikke må gå alene ute om natten. Man må heller gjøre noe for at byen skal bli tryggere for kvinner, sier Christensen.

Vil ha mer politi

Hun lister opp flere tiltak som kan gjøres:

  • Mer synlig politi i gatene
  • Mer belysning
  • Opprettelse av et politiråd der politiet, utelivsbransjen og politikerne møtes flere ganger årlig.
  • Mer penger til forebyggende arbeid.

— Det hjelper ikke å snakke om hva som skal skje etter valget. Politiet og Byrådet må handle nå, slik at vi kan være trygge allerede i kveld, sier Christensen, og får støtte av Dahle.

— Er det ikke naivt å tro at myndighetene skal klare å skape en by som er fullstendig trygg for kvinner?

— Nei, myndighetene må gjøre det de kan. Det er hårreisende at politiet legger dette på kvinners skuldre, sier Christiensen.

Dahle forstår likevel at kvinner tar sine forholdsregler, og er forsiktige.

Tove Lian Mathiesen uttalte til NRK i går at politiet i Bergen nå vurderer om det skal være mer politi synlig ute i gatene for å hindre nye voldtekter.

SKREMTE: Venninnene Trude Wilhelmsen (28) (t.v.) og Susanne Johnsen (22) er redde for å gå ute alene. For bare to uker siden skal en kvinne ha blitt voldtatt utenfor SAS-hotellet på Bryggen. - Det er fryktelig ekkelt å tenke på at det har skjedd her, sier Susanne Johnsen.
Amundsen, Paul S.
Her har overgrepene skjedd. Trykk «større bilde» for å se grafikken i full størrelse.