• Det er så utrolig mange aktiviteter også for de minste om bord, sier amerikanske Mark og Stacey McDonald. Å dra på cruise er i ferd med å bli ferie for helt vanlige mennesker.

I løpet av tre-fire år vil cruisetrafikken være dobbelt så stor som i dag, mener bransjen.

I går morges la 90.000 tonneren «Jewel of the Seas» til Dokkeskjærskaien i Bergen med 2500 turister om bord. Det ett år gamle luksusskipet til Royal Caribbean Cruise Line (RCCL) er et eksempel på hva som rører seg i cruiseverden akkurat nå. Fulle skip, ikke en lugar å oppdrive, høye priser, og rekordmange anløp på Vestlandet. De fleste om bord på den flytende juvelen er amerikanere som inntar Europa for fullt, takket være lav dollarkurs.

Men også nordmenn er mer sultne enn noen gang på å dra på cruise. Og det er slett ikke bare dem med feite lommebøker som velger cruise når de drar på ferie.

Fulle skip

Til vinteren og neste vår vil norske turister i hopetall vandre over landgangen for å oppleve fantastiske «Jewel of the Seas» i Karibia. Da varsler cruiseoperatørene lavere priser fordi flere nye og svære cruiseskip settes i trafikk, og vil bidra til å øke kapasiteten både i Europa og Karibia.

— Beklager, vi har ikke en eneste lugar å vise dere. Alt er solgt, sier Anne Mette Mikkelsen i RCCL når hun tar imot Bergens Tidende om bord på «Jewel of the Seas.» Mens de amerikanske turistene inntok Bergen, vandret Bergens Tidende om bord for å ta stoltheten nærmere i øyesyn.

— Vårt selskap har 29 cruiseskip. Vi opplever fulle skip over alt. Pågangen har vært enorm, og vi tror veksten vil fortsette. Ifølge våre prognoser vil cruisetrafikken være fordoblet i løpet av tre-fire år, sier hun.

40.000 nordmenn på cruise

Direktør Gunnar Lepsøe i Cruisespesialisten kan bare bekrefte det hun sier.

— Ja, cruise har tatt veldig av. Cruise er den ferieformen som vokser aller mest for tiden. Mens den norske reisevirksomheten øker med 8-10 prosent årlig, er veksten for cruisenæringen opp mot 16 prosent. Og dette vil helt sikkert bare fortsette. Mytene er borte, og cruise er blitt en ferieform for vanlige mennesker. Det er med cruiseskipene som med hotellene. Det finnes enkle hoteller til lave priser og luksuriøse hoteller man må betale dyrt for. Man kan få rimelige cruise, og kjempedyre cruise. Man får det man betaler for, sier Lepsøe. Han legger til at det ikke finnes offisielle tall for hvor mange nordmenn som drar på cruise. Men et anslag på minst 40.000 i år er ikke å ta for hardt i, hevder han.

Salgssjef Carl Erik Anfinsen i Nordmannsreiser forteller også om sterkt økende etterspørsel etter cruise.

Mange barn

— Vi opplever størst pågang etter cruise i Middelhavet. Men også Karibia, Sør-Amerika og Panamakanalen blir stadig mer populære reisemål for cruisepassasjerene. Korte tre dagers cruise i Middelhavet med utreise fra Barcelona og Venezia er også i ferd med å slå skikkelig an. Dette markedet tror jeg vil vokse kraftig, sier han.

Cruise er slett ikke bare for eldre mennesker. Blant passasjerene på «Jewel of the Seas» denne uken finner man 170 barn under 17 år.

— 4-600 barn om bord på et svært cruiseskip er ikke uvanlig, sier Anne Mette Mikkelsen i RCCL. Carl Erik Anfinsen legger til at det er sterkt økende etterspørsel fra barnefamilier.

— Unge og familier med barn vil helst på cruise i Karibia og samtidig besøke Disneyworld i Orlando, mens de som er litt mer opp i årene, gjerne drar til Middelhavet, sier han.

Helt topp

— Det er helt topp å dra på cruise med barn. Det er så utrolig mange aktiviteter også for de minste om bord. Så det går helt flott for hele familien, sier ekteparet Mark og Stacey McDonald fra Portland, Oregon i USA. De har med seg smårollingene Kaley (3) og Luke (1) om bord på det 12 dager lange cruiset med Jewel of the Seas,» som startet i Harwich i England og fortsatte via Frankrike, Irland og Skottland til Bergen, Geiranger og Flåm, før ferden går til Amsterdam og tilbake til Harwich.

De 2500 passasjerene om bord har betalt fra 15.000 til 50.000 kroner for 12 dager om bord i «Jewel of the Seas. Til neste år vil prisene gå ned, tror man i bransjen. En ukes cruise i Middelhavet eller Karibia kan man da få for knappe 6000 kroner og oppover. Men da kommer flyreisen i tillegg.