— Det har vært en utrolig krevende tøff tid. For meg, familien min, medarbeiderne mine og deres familier.

Slik innledet Lysbakken dagens tale til landsmøte.

— Jeg har prøvd å stå oppreist, men vært fortvilet og oppgitt. Men SV er ikke meg. Ikke engang Kristin. SV er alle oss i salen, og tusener til. Jeg har gjort feil og tatt beslutninger jeg burde gjort annerledes. Det har vært en belastning for meg og partiet. Jeg skulle ønske eg ikke hadde satt dere i en slik situasjon, og jeg er lei for det.

Flere feil

Ifølge Lysbakken selv tok han en runde med seg selv forrige helg, før han valgte å gå av mandag.

Tre grunner lå bak den avgjørelsen. Slik forklarer han dem:

  • På statsbudsjettet 2011 bevilget vi 500.000 kroner til selvforsvar for jenter. Jenteforsvaret har ikke gjort noe feil, men de burde ikke fått penger fra oss. Vi burde vurdert det slik at forholdet til SU var for nært til at vi kunne bevilge penger. Det var en dårlig vurdering av oss. Da vi besluttet å offentliggjøre alt, viste det så at vi ikke klarte å få frem alt.
  • Det har forekommet brudd på økonomireglementet. Da vi gjennomgikk alle tildelingene, viste det seg at det har vært vanlig i årevis å ikke kunngjøre tildelinger av tilskuddsmidler.
  • Da vi gjennomgikk tilskuddene for 2011, fikk jeg mistanke om at jeg kunne være inhabil i tildelingen av midler til en organisasjon. Jeg tok selv opp spørsmålet om habilitet i 2010, men traff feil konklusjon. Det vurderte jeg da jeg så på saken på nytt.

Ikke press om enighet

Det er knyttet spenning til hvor mange som kommer til å kritisere Lysbakken fra talerstolen i dag. Det samme gjelder antallet blanke stemmer som legges frem, når valget skal avholdes klokken 1730 lørdag.

Lysbakken ønsket ikke at noen skal presses til enighet på landsmøtet

— Det viktigste for meg er ikke at vi slutter rekkene i dag. Men at alle skal dra herfra og føle seg hørt.