bt.no snakket med Thune mandag ettermiddag. Da hadde det akkurat blitt klart at politiet i Hordaland har fått svar på en rekke prøver de har sendt inn — og at politiet på nytt ber om bistand fra Kripos. Lokalt politi vil nå ha hjelp med den taktiske etterforskningen, det vil si alt som ikke har med tekniske spor å gjøre.

IKKE GJENNOMBRUDD: Over en uke etter drapet på 98-årige Hilda Feste i Os står politiet uten noe gjennombrudd i etterforskningen.
HALLVARD LYSSAND/OS- OG FUSAPOSTEN

— Ikke uttrykk for krise

— Jeg tror ikke nødvendigvis det er noen sammenheng mellom prøvesvarene og det at politiet nå ber om mer Kripos-bistand, sier Thune.

— Jeg ser ikke dette som uttrykk for noen krise i etterforskningen. Det kan se ut til at politiet har kommet i den vanskeligste situasjonen i en drapsetterforskning: Jakten på en totalt ukjent gjerningsmann. Selv Oslo politidistrikt har jo få slike saker. Der kommer Kripos inn med den tyngste kompetansen. Når de først involveres, er det gjerne i de vanskelige sakene med ukjent gjerningsmann, sier Thune.

Statistisk sett har gjerningsmannen svært dårlige odds

Ole Thune, tidligere Kripos-topp

Ola Thune har lang bakgrunn fra drapsetterforskning i Kripos. Den profilerte etterforskeren synes ikke det er grunn til å kritisere lokalt politi for å vente åtte dager med å be Kripos om mer hjelp.

— Jeg reagerer ikke på tidsaspektet her. Det er ikke noe uvanlig i å vente så lenge som hordalandspolitiet har gjort. Man har nå sikkert gjort en god sporsikring og innhentet omfattende informasjon, men står fortsatt uten noen konkrete mistenkte. Da er det på tide å sette seg ned og «finsikte» og analysere, og tradisjonelt sett har Kripos spisskompetansen på det, sier Thune.

Videre strategi: — Avhenger av spor

— Kripos har neppe heller kapasitet til å rykke ut straks i alle saker som kan ende opp i jakten på en ukjent drapsmann. Dette er en fortløpende vurdering. Eventuelt måtte Kripos ha blitt utvidet noe voldsomt, sier Thune.

Han er forsiktig med å uttale seg om hvordan den videre etterforskningen, med Kripos-hjelp, kommer til å bli lagt opp.

— Strategien er avhengig av hvilke spor man har fra åstedet og øvrig informasjon. Det blir styrende. Har man ikke fingeravtrykk eller DNA, da står man overfor en enda vanskeligere kartlegging og analyse. Har man sikret DNA som sannsynligvis stammer fra gjerningsmannen, kan det for eksempel bli vurdert å samle inn DNA fra alle aktuelle menn i Os. Det har jo politiet også snakket om, sier Thune.

«Tøff og langvarig»

Med referanse til tidligere drapssaker - blant annet drapet på Anne Slåtten i Førde i 2004 og drapet på Gunn Merete Lode i 2001 - mener Thune at hordalandspolitiet kan stå overfor en tøff og langvarig jobb.

— Jeg vet jo ikke hva politiet sitter på av spor. Men det kan bli en jakt med bredt omfang. Det er mange eksempler på at en slik jakt kan ta lang tid, kanskje flere måneder, slik tilfellet var i blant annet Slåtten- og Lode-sakene, sier Thune.

— Jakter på det som bryter

Tirsdag formiddag kom Kripos til Os med tre spesialetterforskere. De skal hjelpe politiet med den taktiske delen av etterforskningen av drapet på Hilda Feste (98) 1. januar.

Til BT tirsdag sier Per Angel, leder for Kripos' åstedsgruppe, at rutinen stort sett er den samme i hver enkelt drapssak:

— De aller fleste spor hører naturlig hjemme på et åsted. Vi er å jakt etter det som bryter med det du forventer å finne. Hva er det som ikke har noe der å gjøre? Slike spor er interessante for oss, sier Angel.

Til BT forklarer han at de alltid begynner med spor som ligger på gulvet. Så fortsetter jakten på biologiske spor - en tidkrevende og omfattende jobb. Blant annet inventar, gjenstander og kropper må sjekkes. Målet: Å ende med en fullverdig DNA-profil av gjerningspersonen.

En gjerningsmann kan imidlertid klare å ta livet av noen inne i en leilighet uten å etterlate biologiske spor, ifølge Angel.

— Men dersom du har tatt på noe eller havnet i basketak med offeret, bør det være gode muligheter for å finne noe, sier Kripos-lederen.

Hordalandspolitiet ville overfor bt.no mandag ikke si hvilke prøver de har sendt inn - eller hvilke svar de har fått. Men etter det bt.no vet skal det dreie seg om flere hundre prøver som er sendt inn til Kripos og rettsmedisinsk avdeling ved Folkehelseinstituttet.

- Svært dårlige odds

Til syvende og sist er Ola Thune likevel optimist på politiets vegne.

— Jeg har all tillit til at politiet vil oppklare denne forferdelige saken. Statistisk sett har gjerningsmannen svært dårlige odds, sier Thune.

IKKE KRISETEGN: - Jeg ser ikke dette som uttrykk for noen krise i etterforskningen, sier Ole Thune om hordalandspolitiets anmodning om taktisk hjelp fra Kripos - åtte dager etter at drapet på Hilda Feste skjedde.
ERLEND AAS